Hyvinvointia pohjoiseen

Naisten syöpäleikkaustoiminta laajenee merkittävästi

Julkaistu:

Kohtusyöpä on rintasyövän jälkeen yleisin naisten syöpä. OYSissa kaikki robottileikkauksesta hyötyvät potilaat voidaan hoitaa robottiavusteisesti, koska leikkausmäärä nelinkertaistuu aiempaan verrattuna.

 Kirurgi katsoo monitoria robottiavusteisessa leikkauksessa.
Yhä useampi potilasryhmä eri erikoisaloilta OYSissa apua robottiavusteisesta kirurgiasta. Kuva OYS Valokuvaus/Tiina Mäki

Potilas hyötyy robottiavusteisesta kirurgiasta verrattuna perinteiseen avoleikkaukseen, kertoo gynekologisten syöpien hoitoon erikoistunut lääkäri, vs. vastuualueen johtaja Sanna Eteläinen.

Robottiavusteisen operaation ansiosta potilas toipuu nopeammin, leikkaushaavat ovat pienemmät, kipua on vähemmän ja vuoto- sekä tulehdusriski pienenee. Näistä syistä myös sairaala-aika lyhenee.

Robotilla pystytään leikkaamaan myös vaikeimmat kohtusyöpäsyöpätapaukset. Esimerkiksi potilaat, jotka eivät apua muista hoidoista saa tai joita ei pystyttäisi leikkaamaan tavanomaisella tähystysleikkauksella.

– Näissä tapauksissa robotti on ylivertainen, koska pääsemme robottikameran suurennoksen avulla ihan lähelle leikattavaa aluetta ja pystymme leikkaamaan vaurioittamatta sitä ympäröiviä tärkeitä rakenteita, kuten hermoja ja verisuonia, Eteläinen toteaa.

Robottileikkaukset ensimmäisenä OYSissa yli 10 vuotta sitten aloittanut osastonylilääkäri Marja Simojoki lisää, että robotti mahdollistaa myös korkean riskin kohdun limakalvosyövän leikkaushoidot erityisesti ylipainoisille naisille.

– Robotin avulla leikkaavan lääkärin apuna on kolme instrumenttia eli yksi lisäkäsi tukena normaaliin leikkaukseen verrattuna. Lisäksi robottiavusteisuus tuo myös huomattavaa ergonomista etua robottikirurgille, Simojoki sanoo.

Pitkä, tuloksekas kokemus

OYS naistentaudit aloitti robottikirurgian ensimmäisten sairaaloiden joukossa Suomessa. Marja Simojoki kertoo, että investointi tehtiin, koska jo 10 vuotta sitten oli maailmanlaajuista tutkimusnäyttöä robotin hyödyistä.

– Aloitimme syöpäleikkauksilla, mutta nyt laajensimme robottiavusteisuuden myös hyvänlaatuisten kasvainten hoitomenetelmäksi.

Aiemmin OYS:ssa oli vain yksi robotti, eikä kaikkien potilaiden hoidossa voitu robottia käyttää. Nyt yliopistosairaalassa on kaksi vatsaelinkirurgiaan soveltuvaa robottia, joten yhä useampi potilas pääsee hyötymään uudesta menetelmästä.

–  Gynekologisiin syöpäleikkauksiin ei tullut nytkään lisää leikkausaikaa, mutta aiemmin käytössä ollut robotti siirtyi naistentautien leikkausyksikköön ja pystyimme sujuvoittamaan toimintaa, Sanna Eteläinen kertoo.

Naistentautien leikkaustiimi on tämän vuoden aikana uudistanut kirurgista toimintaa merkittävästi, jolloin robottileikkausten määrät voidaan jopa nelinkertaistaa aiempaan verrattuna. Jatkossa jokainen robottikirurgiasta hyötyvän syöpäpotilaan myös pääsee leikkaukseen.

–  Kiitos motivoituneen henkilöstön, olemme luoneet mielekkään, joustavan ja tehokkaan tavan toimia ja siten lisätä merkittävässä määrin leikkauksia.  Olemme maailman huippua leikkaustoiminnan sujuvuudessa tällä hetkellä, Eteläinen korostaa.

Neljän kohtusyöpään ja kohdunkaulan syöpään erikoistuneen robottikirurgin lisäksi OYSissa on aloittanut kaksi uutta robottikirurgia, jotka erikoistuvat vaativan endometrioosin leikkauksiin. Vastaavaa ei muualla Suomessa vielä tehdä.

Hoitotyöhön imua

Naistentautien pienessä leikkausyksikössä yhteinen kehittämistyö on koettu hyväksi ratkaisuksi. Gynekologit, anestesialääkärit sekä instrumenttihoitajat hakivat pari vuotta sitten oppia leikkaustoiminnan tehostamiseksi Norjan Oslosta.

– Olihan se ihan hienoa käydä katsomassa, miten sujuvaa leikkaustoiminta voi olla. Käynti tarjosi meille malleja kehittämistyöhön, mutta toisaalta näimme siellä myös, missä me olemme hyviä, instrumenttihoitaja Kati Vaattovaara kertoo.

Vaattovaara on ollut mukana robottitiimissä yhdeksän vuotta.

– Robottiavusteisuus on yksi leikkaushoitotyön väline, joka on antanut mahdollisuuden kehittää omaa ammattitaitoaan. Parasta sen käytössä on ehdottomasti salityöskentelyn moniammatillinen, sujuva yhteistyö.

OYSissa robottikirurgia on kasvanut tuntuvasti. Modernin robottihankinnan myötä yhä useampi potilasryhmä saa kirurgista apua urologian, gastrokirurgian, gynekologian sekä pään ja kaulan alueen erikoisaloilla. Robotti on käytössä myös polven ja lonkan tekonivelkirurgiassa. OYS on toiminut robottiavusteisen kirurgian suomalaisena uranuurtajana yli 10 vuoden ajan.