Tiedekeskus Heurekan järjestämä tapahtuma nimeltään GeeniUs kiinnosti pieniä potilaita ja heidän perheitään.
Keskiviikkona 5.10. Oulun yliopistollisessa sairaalassa vieraili Vantaan Tikkurilasta Tiedekeskus Heureka. Vierailun syynä oli GeeniUs-tapahtuma, jonka puitteissa Heureka kiertää ja vierailee Turun, Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin lastensairaaloissa syys-lokakuun aikana. Työpajoja ja esityksiä on ollut mahdollista kokea ja seurata myös Heurekassa.
GeeniUs on kotimainen hanke, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä geenitutkimuksesta ja geenipankeista, hälventää mahdollisia ennakkoluuloja ja tarjota innostavia tiede-elämyksiä. GeeniUs-hankkeen asiantuntijayhteisönä ovat HUS Lastensairaala sekä Helsingin biopankki.
Keskiviikkoaamuna La-sisäänkäynnin aulaan oli pystytetty esitystä varten pieni lava, jossa oli monenlaista tarpeistoa. Heti kello yhdeksältä Heurekan innoittaja Mika Mäkelä kertoi tiedeshow’ssa hauskasti geenien toiminnasta ja geenitutkimuksesta. Esitys kesti noin vartin ja oli sopiva myös perheen pienimmille. Pienet potilaat pääsivät myös itse osallistumaan esitykseen, joka oli täynnä koko perheelle sopivaa huumoria ja hauskuutta.
Tapahtumaan kuului myös työpajoja. Minun molekyylit -työpajassa eristettiin omaa DNA:ta posken soluista käyttämällä apuna esimerkiksi urheilujuomaa ja tiskiainetta. Tästä työpajasta jokainen osallistuja sai omakseen kaulakorun tai avaimenperän, jossa omaa DNA:ta oli kerättynä. Työpaja keräsikin runsaasti kiinnostuneita lapsia ja heidän perheitään. Työpaja oli tarkoitettu yli 10-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen.
Myöhemmin aamupäivällä oli vielä DNA-helminauha-työpaja. Työpajassa tutustuttiin geenien rakenteeseen pujottelemalla kirjainhelmiä. Kirjainhelmien avulla DNA:n rakenne tuli ymmärretyksi iästä riippumatta. Tämä työpaja oli tarkoitettu 6-vuotiaille lapsille sekä heidän perheilleen.