Blogi

Robottikirurgiaa hoitajan silmin

Julkaistu:

 Robottikirurgiaa hoitajan silmin

Salla Savela

Kirjoittaja työskentelee leikkaussairaanhoitajana ja robottikoordinaattorina keskusleikkausosastolla. Koordinaattorin tehtävä on toimia osaston yhdyshenkilönä robottikirurgiassa.

Robottiavusteinen kirurgia on mini-invasiivista eli vähänkajoavaa tähystyskirurgiaa, jossa kirurgin työvälineenä on leikkausrobotti. Robotti ei itsessään hoida potilasta, vaan se toimii kirurgin käsinä mahdollistaen näin esimerkiksi tarkemman työnteon ahtaissakin paikoissa.

Robotin käsivarsiin asetettavien instrumenttien liikeradat ovat perinteisiä laparoskopiainstrumentteja laajemmat, minkä ansiosta robottiavusteisesti työskentelyalue on laajemmin ja helpommin saavutettavissa.

Leikkaukset, jotka viime vuosituhannella tehtiin vielä perinteisin avokirurgian keinoin, voidaan tänä päivänä suorittaa laparoskopisesti eli tähystämällä tai robottiavusteisesti. Tähystyskirurgian hyödyt potilaalle ovat usein avoleikkausta suuremmat ja robottikirurgialla tämä hyöty voi olla vielä suurempi.

 

Mini-invasiivisen toimenpiteen jälkeen potilailla on vähemmän kirurgista kipua, kun kudosten venytys ja kudostrauma on vähäisempää. Potilaan toipuminen leikkauksesta on edellytys leikkauksen jälkeisten syöpähoitojen aloitukselle, joten toipumisajalla on merkitystä. Uudemman robottitekniikan myötä voimme paremmin estää myös ei-kirurgista, esimerkiksi leikkausasennosta johtuvaa kipua, kun laite mahdollistaa työskentelyn potilaalle fysiologisemmassa asennossa ja toimenpiteen suorittamisen nopeammin.

Yksilön lisäksi myös yhteiskunta hyötyy, kun esimerkiksi sairaslomat ovat tähystystekniikoita käytettäessä lyhyempiä. Vaikka robottikirurgia on vakiinnuttanut paikkansa kirurgiassa, tarvitaan kuitenkin myös avokirurgiaa tiettyjen leikkausten suorittamiseen.

 

Oulun yliopistollinen sairaala on Suomen ainoa sairaala, jossa samassa sairaalassa on kaksi leikkausrobottia. Pääkaupunkiseudulla robotit ovat fyysisesti eri sairaaloissa, joskin saman sairaanhoitopiirin alueella niitä on useampia. Meillä robottiavusteisesti leikataan vatsaelinkirurgisia, urologisia ja gynekologisia potilaita. Lisäksi korvalääkärit ja thorax-kirurgit eli rintakehän kirurgit leikkaavat robotilla.

Uuden laitehankinnan myötä on tänä vuonna voitu leikata uusia potilasryhmiä, esimerkiksi tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville on tehty ohutsuolisäiliöitä, ja thoraxkirurgia on aloittanut täysin uutena erikoisalana robottiavusteiset leikkaukset. Käytettävissä olevat resurssit määrittelevät, mitä kahdessa robottileikkaussalissamme voidaan leikata.

 

Syöpäkirurgia on ensisijaista, mutta mahdollisuuksien mukaan leikkaamme myös muita potilaita, jotka robottiavusteisesta leikkauksesta merkittävästi hyötyvät. Esimerkiksi isot tyrät eli vatsanpeitteiden heikkoudesta aiheutuneet pullistumat, voidaan korjata robottileikkauksella, jolloin potilaan toipuminen on avoleikkausta selvästi nopeampaa. Muita ei-syöpäkirurgisia leikkauksia ovat esimerkiksi virtsajohtimen istutukset virtsarakkoon tai munuaisaltaaseen sekä peräsuolen ripustukset.

Leikkaussairaanhoitajana robottikirurgiassa kiehtoo pitkälle kehitetyn tekniikan hyödyntäminen osana potilaan hoitoa. Robotin kanssa työskentelyä ei ole mahdoton oppia, mutta monimutkaista teknistä laitetta pitää muistaa kunnioittaa – työn todellinen haastavuus tulee esille mahdollisissa ongelmatilanteissa, joissa pitää löytää ratkaisu päästäkseen eteenpäin.

Puhelimen päässä on myös tekninen tuki, mutta ongelmia ilmenee onneksi harvoin. Robotti itsessään varmistaa potilasturvallisuutta monin eri keinoin. Leikkausrobottia ei esimerkiksi voi liikuttaa, kun se on kytketty potilaaseen ja leikkaus on menossa. Laitteen painikkeet vaativat toimiakseen näpäytystä pidemmän painalluksen tai toiminnon aktivoimisen toisella painikkeella estäen näin vahinkopainalluksia. Leikkaussalissa vain koulutettu henkilökunta saa käyttää ja käsitellä leikkausrobottia.

Nykyistä paremmilla resursseilla voitaisiin tulevaisuudessa robottiavusteisesti leikata enemmän sekä myös isompia leikkauksia, sillä mini-invasiivinen kirurgia on ollut koko yhteiskunnan kannalta merkittävää kehitystä. Laitteistoista aiheutuvat kustannukset maksavat näin ollen itseään takaisin. Robottiavusteisesti leikataan maailmalla jo monenlaisia leikkauksia ja Suomessakin toimenpiteiden kirjo tulevaisuudessa varmasti laajentuu.