Blogi

Levottomana aikanakin tulee joulu

Julkaistu:

 Levottomana aikanakin tulee joulu

Jukka Keskitalo

Piispan joulutervehdys 2022. Jukka Keskitalo on Oulun hiippakunnan piispa.

Matteuksen joulukertomus Matteuksen evankeliumin ensimmäisessä ja toisessa luvussa on kahdesta Uuden testamentin joulukertomuksesta hieman vähemmän tunnettu. Siinä missä Luukkaan jouluevankeliumi kuvaa onnellisia, joskin koruttomia tapahtumia Betlehemin seimen ympärillä, on Matteuksen joulukertomuksessa uhkaavampi tunnelma.

Matteuksen kertomuksessa kuvataan, kuinka Joosef epäröi ottaa Mariaa vaimokseen ja vasta enkelin ilmestyminen hänelle saa hänet vakuuttuneeksi aikeistaan. Sen jälkeen kuningas Herodes yrittää saada Itämaan tietäjien kautta selville vastasyntyneen Jeesuksen olinpaikan. Kun tietäjät palaavat omaan maahansa käymättä Herodeksen luona, Herodes raivostuu ja käynnistää Betlehemissä ja lähialueilla lastenmurhan. Joosef sitä vastoin vie perheensä pakoon Egyptiin.

Tänä jouluna Matteuksen joulukertomus puhuttelee uhkakuviensa kautta. Elämä on haurasta, itsekkyys ja pahuus ovat todellisia uhkia Jumalan maailmalle, epätietoisuuskin saa joskus epäröimään toden teolla. Tänä vuonna Euroopassa on käynnistynyt laajamittainen sota, joka on muuttanut totuttua käsitystämme Euroopan tulevaisuudesta ja maailman kehityksestä. Vaikuttaa siltä, että hävityksen ja kaaoksen voimat ovat tänä vuonna ryöpsähtäneet taas räikeästi esiin meidän nähtävillemme.

Olen kuullut Suomessakin järjestetyistä kastejuhlista, joihin isä saapuu rintamalta Ukrainasta palatakseen pian taas takaisin sotaan puolustamaan kotimaataan ristiäisten jälkeen. Elämä ja kuolema ovat silloin lähellä toisiaan, niin kuin Matteuksen joulukertomuksessakin. Joosef, Maria ja Jeesus joutuivat myös jättämään kotimaansa. Israelin kansan vaiheisiin Vanhassa testamentissa liittyy niin ikään paljon muukalaisuutta, kodittomuutta ja paremman huomisen odottamista.

Uhkakuvista huolimatta Matteuksenkin joulukertomuksessa tulee joulu. Tietäjät löytävät Jeesuksen luo ja maahan kumartaen antavat hänelle parhaita lahjojaan kiitollisuudenosoituksena. Luvattu Kuningas on syntynyt. Hän on ihmeellinen armontuoja ja valo, joka loistaa kaikille kansoille. Eikä vain kansoille vaan jokaiselle yksittäiselle ihmiselle, joka ottaa tuon valon vastaan.

Joulun lapsi siunatkoon sinun ja läheistesi joulun.