Blogi

Kotona tehtävä suolistosyöpien seulonta on tarjolla jo monelle

Julkaistu:

 Tuija Männistö

Tuija Männistö

Kirjoittaja toimii NordLabin johtavana lääkärinä. Koulutukseltaan Tuija MÄnnistö on kliinisen kemian erikoislääkäri, LT ja dosentti.

Suolistosyöpien eli paksu- ja peräsuolen syöpien seulonta käynnistyy valtioneuvoston asetuksella koko Suomessa vuoden 2022 aikana. Tänä vuonna seulonta koskee kaikkia 60–68-vuotiaita ja vuoteen 2031 mennessä seulonta kattaa kaikki 56–74-vuotiaat.

Lähes kaikki Pohjois-Suomen kunnat ovat jo hankkineet suolistosyöpien seulonnan asukkailleen NordLabista, joka on koko Pohjois-Suomen julkinen laboratorioalan toimija. NordLab tekee seulontaa tiiviissä yhteistyössä Fimlab Oy:n kanssa.

NordLabin ja Fimlabin tarjoama suolistosyöpien seulonta on jokaisen seulontaan kutsutun helppo tehdä oman aikataulun mukaisesti mukavasti kotioloissa. Seulontaan osallistuminen on henkilölle itselleen maksutonta ja luonnollisesti vapaaehtoista.

Seulonnalla löydetään oireettomatkin sairastavat. Seulonta tarkoittaa syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä, esimerkiksi tietystä ikäryhmästä. Seulonnan tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Varhain todettu syöpä on useimmiten helpompi hoitaa.

Seulontakutsu tulee kotiosoitteeseen. NordLab ja Fimlab toteuttavat suolistosyöpien seulonnan lähettämällä kaikille seulonnan ikäryhmään kuuluville henkilöille postitse kutsun osallistua seulontaan. Kutsu sisältää tietoa seulonnasta, esitietokyselyn, näytteenottovälineet ja -ohjeet sekä pakkauksen näytteen lähettämiseen. Tarvittaessa seulottavaa muistutetaan seulontaan osallistumisesta. Näytteen voi ottaa ja lähettää vaikka heti, kun seulontakutsu tulee kotiin, eikä seulontaan tarvitse valmistautua esimerkiksi muuttamalla ruokavaliota, lääkityksiä tai muita elintapoja.

Seulontatesti mittaa ulosteen veripitoisuuden. Suolistosyöpää seulotaan ulosteen veritestillä, jonka ottaminen on helppoa kotona. Testissä etsitään ulosteesta piilevää verta. Jos seulottavan tulos on yli määritellyn, tutkimustietoon perustuvan rajan, hänen tuloksensa on positiivinen eli hänen ulosteessaan on piilevää verta.

Positiivinen tulos ilmoitetaan sekä seulottavalle itselleen että hänen kotikuntansa seulontahoitajalle. Seulontahoitaja huolehtii positiivisen testituloksen saaneen henkilön ohjauksesta ja jatkotutkimusten järjestämisestä. Jatkotutkimus on yleensä suolen tähystystutkimus, kolonoskopia, ja suurin osa positiivisen tuloksen saaneista etenee jatkotutkimuksiin.

Keskimäärin noin 4 prosenttia seulontaan osallistuvista saa testistä positiivisen tuloksen. Usein positiivinen löydös johtuu muusta löydöksestä kuin syövästä, esimerkiksi peräpukamista. Jos jatkotutkimuksessa todetaan syöpä tai sen esiaste, ne hoidetaan ja seurataan tavanomaisten käytäntöjen mukaisesti. Negatiivisen tuloksen saanut seulottava saa tuloksesta tiedon kotiin ja hänet kutsutaan seulontaan seuraavan kerran kahden vuoden kuluttua. Jatkotutkimukset ja niiden mahdolliset löydökset vaikuttavat seulontojen toteuttamisen ajankohtiin jatkotutkimusten jälkeen. 

Lisätietoa:

Suolistosyöpien seulonta

Suolistosyövän seulontaprotokolla