Hyvinvointia pohjoiseen

Vapaaehtoiset tukena sairaalassa

Julkaistu:

Sairaalaoppaat ovat näkyvä osa OYSin avohoitotalon ja yhteispäivystyksen asiakaspalvelua, mutta vapaaehtoisia käy myös muutamilla osastoilla.

 Kuvassa OLKA toiminnan vapaaehtoinen sairaaalamummo  lukee kirjaa lapsipotilaalle ja sairaalavaari soittaa kitaraa.
Tänään 3.12. vietetään kansainvälistä vapaaehtoistoiminnan päivää. OYSissa vapaaehtoiset käyvät mm. ilahduttamassa lapsia vuodeosastolla. Kuva Annamaija Saastamoinen

Vapaaehtoistoiminnasta vastaa OLKA Oulu. OLKAn tehtävänä on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA antaa vapaaehtoisille mahdollisuuden toimia sairaalassa ja saada uusia ystäviä sekä hyvän tekemisen myötä myös hyvinvointia itselleen. OLKA huolehtii toiminnan koordinoinnista ja vapaaehtoisten valmentamisesta, perehdytyksestä ja tukemisesta.

– OYSissa järjestämme sairaalaopastoiminnan lisäksi sairaalamummi-, vaari- ja kaveri-toimintaa eli vapaaehtoisia käy tervehtimässä ja leikittämässä vuodeosastolla 60 olevia lapsia ja nuoria. Vapaaehtoisia käy juttukavereina myös kuntoutusosastolla, kertoo Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Katja Kuusela.

OLKA Oulu tarjoaa potilasjärjestöille mahdollisuuden esitellä toimintaansa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen sekä henkilökunnalle järjestämällä teemapäiviä OYSin avohoitotalon OLKA-pisteellä. Järjestöillä on koulutettuja vertaistukijoita mukana toiminnassaan.

OLKA-pisteellä on tarjolla maksutonta järjestöjen materiaalia ja pisteen infonäytöllä pyörii ajankohtaista potilasjärjestötietoa, OLKA tuottaa sisältöä myös OYSin infonäytöille ja tietyille ilmoitustauluille.

– OLKA-pisteellä kuunnellaan ja tuetaan potilaita heidän erilaisissa elämäntilanteissaan, kiteyttää toiminnan roolia järjestökoordinaattori Annamaija Saastamoinen.

Oulun OLKA-toiminta toteutetaan OYS:n ja Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry:n yhteistyönä. Sitä rahoittaa Veikkaus.