Hyvinvointia pohjoiseen

Valokuvanäyttely herättää keskustelua hoitotyössä jaksamisesta

Julkaistu:

FinnEm järjestää Oulun kaupunginkirjastossa hoitohenkilöstön henkistä jaksamista käsittelevän valokuvanäyttelyn 21.7.-12.8.2021. Valokuvat on ottanut kanadalainen Daniel Sundahl.

 Valokuvanäyttely herättää keskustelua hoitotyössä jaksamisesta
Daniel Sundahl kuvasi valokuvia ympäri Suomen vuonna 2019.

Daniel Sundahl vieraili vuonna 2019 Suomessa ja kulki FinnEmin mukana ympäri Suomea ottaen kuvia päivystyksen ja ensihoidon ammattilaisista. Mukana kuvissa on myös OYSin henkilökuntaa. Kuvien tarkoituksena on tuoda esille työntekijöiden töissä jaksaminen, kertoo FinnEmin Eeva Tuunainen.

Koronatilanteen vuoksi näyttelyn avajaisia jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin. Nyt ne ovat kuitenkin esillä Oulun kaupunginkirjastossa. Seuraava näyttely järjestetään syksymmällä Rovaniemellä.

– Tavoitteena on saada nähtäville mahdollisimman monelle ja monessa paikassa näitä tauluja, jotta meidän työssä jaksaminen tulee paremmin tietoisuuteen. Pyrimme myös siihen, että itsekin hyväksymme sen, että emme aina jaksa tai pysty tekemään kaikkea.

Valokuvanäyttelyn tarkoituksena on saada ihmisiä ymmärtämään hoitotyön haasteita.

– Taide on sellainen väline, jolla pystyy ilmaisemaan asioita primitiivisellä tavalla. Se herättää sellaisia tunteita, jotka auttavat ymmärtämään asioita eri tavalla. Tällä tavoin pystymme kertomaan työstä uudella tavalla, kuin vaikkapa haastatteluissa tai raporttien kautta. Tässä on mukana enemmän meidän tunteita, Tuunainen selittää.

Valokuvilla halutaan puhutella niin alan ammattilaisia kuin tavallisiakin kansalaisia, jotta ymmärrys työhyvinvointia ja töissä jaksamista kohtaan nousisi. Näyttelyllä halutaan herättää keskustelua.

– Lisäksi kohderyhmää ovat ne ihmiset, jotka päättävät asioista ja ovat vastuussa meidän työstä esimerkiksi määrärahojen suhteen. Näitä asioita on vaikea selittää, jos ei niitä itse koe tai näe. Tämä näyttely toivottavasti avaa heidän silmiään.

Valokuvanäyttely on esillä Oulun kaupunginkirjaston Laituri-tilassa 21.7.-12.8.2021.