Hyvinvointia pohjoiseen

Syövän hoito laajenee robottikirurgialla

Julkaistu:

Uraauurtava työ robottikirurgian hyödyntämisessä pehmytkudoskirurgiassa jatkuu. OYSissa aloitetaan elokuussa keuhkosyöpäleikkaukset ja suolistosyövän kirurginen hoito laajenee.

 Syövän hoito laajenee robottikirurgialla
Kirurgi Mika Vierimaa on yksi robottikirurgeista.

Pehmytkudoskirurgiassa ihmiskättä tarkemman robotin avulla on leikattu jo 10 vuotta. Elokuussa käyttöön otetaan Da Vinci -leikkausrobotin uusinta teknologiaa edustava versio. Samalla robottikirurgien määrä kasvaa 12:sta 21:een. Kaksi kirurgeista keskittyy keuhkosyöpäleikkauksiin, joita ei aiemmin ole OYSissa tehty.

Yliopistosairaalassa on tähän mennessä tehty reilu 300 urologista, gastrokirurgista, gynekologista tai nielun alueen robottileikkausta vuosittain.

– Tavoitteenamme on tuplata robottiavusteisten leikkausten määrä uuden laitteen myötä, kertoo robottikirurgian vastuukirurgi, ylilääkäri Tero Rautio.

Uuden Da Vinci Xi -robotin avulla kirurgit pystyvät tekemään entistä tarkempia ja vaikuttavampia leikkauksia sekä ehkäisemään komplikaatioita.

Robotti tuo merkittäviä etuja leikkaustarkkuuteen ja näkyvyyteen.

–  10 vuoden kokemuksella tiedämme, että potilaat toipuvat nopeammin ja paremmin robottiavusteisesta leikkauksesta kuin perinteisesti tehdystä. Myös sairaalan hoitopäivien määrä on lyhentynyt robottileikkausten kautta. Korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa nielun alueen kasvainten poistoissa robottitekniikalla pystytään välttämään alaleuan ja suunpohjan halkaisu, mikä luonnollisesti on potilaan kannalta tärkeä asia.

Suolistosyövän leikkausmäärät ovat nousseet vuosi vuodelta ja nousevat yhä, joten leikkauskapasiteettia on pystyttävä kasvattamaan. Syöpäleikkausten ohessa myös tyräpotilaiden määrä kasvaa. Leikkauksien määrää kasvattaa myös se, että syöpäkirurgia on keskitetty lakisääteisesti yliopistollisiin sairaaloihin.

Yhä useammalle potilaalle

Rautio iloitsee siitä, että leikkaustoimintaa voidaan uuden laitehankinnan kautta laajentaa uusiin potilasryhmiin. Keuhkosyövän hoito tehostuu leikkaustoiminnan aloittamisen myötä ja urologisten syöpien hoito, esimerkiksi virtsarakon poistoleikkaukset helpottuvat.

– Uusi laite antaa meille mahdollisuuden tehdä laaja-alaisia vatsaontelon leikkauksia. Jatkossa suolistosyövän ja tulehduksellisten suolistosairauksien sekä haastavien tyrien leikkaustoiminta tehostuu.

Robotissa on tukku uusinta uutta instrumenttiteknologiaa käytettävissä verrattuna nykyiseen robottiin. Sen pienemmät ja sirommat instrumentit tuovat etua nielun alueen kasvainten poistoleikkauksiin.

Vatsan ja suolistonalueen kirurgian osalta merkittävää on myös se, että robottiin voidaan integroida leikkauspöytä, mikä helpottaa leikkaustason kallistuksia toimenpiteen aikana.

OYS on robottikirurgian pioneeri

OYS otti 10 vuotta sitten ensimmäisenä suomalaissairaalana käyttöön robottiavusteisen kirurgian suoliston sairauksien hoidoissa.  Robottiavusteiset tyräleikkaukset aloitettiin syksyllä 2017 toisena keskuksena Euroopassa.

–  Olemme olleet erittäin tyytyväisiä siihen, että olemme pystyneet näin korjaamaan todella isoja tyräpullistumia ja edistämään potilaan nopeampaa toipumista, Rautio sanoo.

Käytännössä OYS on yhä ainoa sairaala Suomessa, jossa tehdään systemaattisesti tyräleikkauksia koko ajan.

Kirurgien koulutus uuden laitteen käyttöön on jo aloitettu ja se jatkuu kesän ajan. Myös leikkaussalien hoitotiimit käyvät koulutuksessa, jotta uudenlainen robottikirurgia voidaan aloittaa tehokkaasti elokuun puolivälissä.