Hyvinvointia pohjoiseen

Robottikirurgia lyhentää hoitojonoa

Julkaistu:

OYS urologian leikkausjonot ovat robottikirurgian ansiosta hyvin hallinnassa. Syöpäpotilaat pääsevät pääsääntöisesti yhden kuukauden kuluessa diagnoosista leikkaukseen.

 Kirurgi tarkkailee robottileikkauksessa monitoreja
OYSissa leikataan syöpää kahdella Da Vinci -robotilla.

OYS hankki uusinta teknologiaa hyödyntävän Da Vinci -robotin 10 vuotta vanhan laitteen rinnalle alkuvuodesta. Leikkaukset kahden robotin avulla alkoivat elokuussa. Urologian erikoisalalla robottiavusteisuutta on hyödynnetty alusta asti. Pääosa lantion alueen urologisista syöpäleikkauksista tehdään laitteen avulla.

– Leikkausmäärämme eivät ole uuden hankinnan myötä kasvaneet, mutta leikkausjonot pysyvät nyt paremmin hallinnassa. Tavoitteena on, että potilas pääsee leikkaukseen yhden kuukauden kuluessa diagnoosista, toteaa erikoislääkäri Ville Virta OYS urologialta.

Robottikirurgia mahdollistaa tarkkuudellaan vaativampien toimenpiteiden suorittamisen tähystystekniikalla, jolloin leikkaustrauma on pienempi avoleikkaukseen verrattuna. Tämä nopeuttaa potilaan toipumista leikkauksesta.

–  Robottileikkauksina teemme eniten eturauhasen poistoja. Nämä potilaat hyötyvät leikkauksesta valtavan paljon. Nykyisin suurin osa potilaista kotiutuu sairaalasta leikkauksen jälkeisenä päivänä. Avoleikkauksissa sairaala-aika venyi 5-7 päivään, Ville Virta kertoo.

Virtsarakon poistojen edelläkävijä

OYSin urologit ovat leikanneet robotti apuvälineenään yli 10 vuotta. Merkittävä rooli robottikirurgian aloittamisessa ja toiminnan laajentamisessa on ollut leikkaukset aloittaneilla urologeilla Ilkka Paanasella ja Jani Kuismalla.

Virtsarakon poistot aloitettiin OYSissa ensimmäisenä Suomessa. Tällä hetkellä suurin osa niistä tehdään robottiavusteisesti.

– Virtsarakon poistoleikkaukset ovat meillä rutiininomaista robottiavusteista tähystystoimintaa. Vain poikkeustapauksissa turvaudumme avoleikkaukseen. Leikkaus on pitkä ja haastava toimenpide ja olemme yhä yksi eniten leikkaavista yksiköistä Suomessa.

OYSin osaajat pohtivat vaativan leikkaustoiminnan ulottamisesta uusille potilasryhmille, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

–  Ei meillä montaa uutta leikkauskohdetta enää ole, koska leikkaamme jo niin laajasti robottiavusteisesti. Haaveissamme on kuitenkin, että tulevaisuudessa voisimme leikata virtsanjohtimen ja munuaisaltaan syöpiä robottiavusteisesti, Virta pohtii.

Syöpäkirurgiaa laajalti

OYSissa tehdään robottikirurgiaa hyödyntäen 120 – 130 eturauhasen poisto vuosittain. Virtsarakkosyövän hoitona poistetaan virtsarakko ja miehiltä samalla myös eturauhanen noin 20 – 30 kertaa vuodessa.

– Teemme myös munuaisen osapoistoja eli poistamme pienehköjä kasvaimia munuaista säästäen. Lisäksi synnynnäisiä munuaisaltaan ja virtsanjohtimen liitoksen ahtaumia korjataan robottiavusteisesti noin 10 kertaa vuodessa.

Sairaalan kirurgit ovat leikanneet muutamia virtsarakon ja emättimen välisisiä fisteleitä, mutta tämä sairaus on hyvin harvinainen ja leikkausmäärä hyvin pieni.

OYS on robottikirurgian keskus Suomessa ja robottikirurgian käyttö on syksyn aikana laajentunut tuntuvasti. Yhä useampi potilasryhmä saa kirurgista apua urologian lisäksi gastrokirurgian, gynekologian sekä pään ja kaulan alueen erikoisaloilla sekä tekonivelkirurgiassa. Robotti mahdollistaa myös keuhkosyöpäleikkaukset sekä vakavan endometrioosin ja lantionpohjan laskeumien hoidon kirurgisesti.