Hyvinvointia pohjoiseen

Päivystysapu 116117 -palvelu käyttöön

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otetaan tänään 4. tammikuuta käyttöön yksi päivystysavun neuvontanumero.

 Päivystysapu 116117 -palvelu käyttöön

Päivystysapu 116117 -palvelusta voi kysyä neuvoja äkillisiin, päivystyksellisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin ympäri vuorokauden. Neuvoja voi kysyä puhelimitse tai tekstipalveluna.

Päivystysapu 116117 ohjaa oikeaan hoitopaikkaan ja kertoo kuinka nopeasti hoitoon pitää hakeutua. Ellei tilanne vaadi käyntiä terveydenhuollossa, saa palvelusta neuvoja itsehoitoon. Päivystysapu on valtakunnallinen, sairaanhoitopiirien järjestämä palvelu, jossa puheluihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Pohjois-Pohjanmaan asukkaat soittavat tähän yhteen maksuttomaan päivystysnumeroon. Päivystysavun myötä Oulun seudun yhteispäivystyksen ja Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystyksen terveysneuvonnan numerot poistuvat käytöstä. Raahen sairaalan päivystyksen numero säilyy ennallaan. Pohjois-Pohjanmaan päivystysapu palvelee myös Koillismaan asukkaita.

– 116117-palvelu kattaa jatkossa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan. Puhelut paikannetaan soittajan sijainnin mukaisesti ja palvelusta vastaavat samat ammattilaiset, jotka ovat tehtävää hoitaneet tähänkin asti, kertoo palvelupäällikkö Marja Ylilehto PPSHP:stä.

Pohjois-Pohjanmaan raja-alueilta numeroon 116117 soitetut puhelut saattavat paikantua toisen sairaanhoitopiirin puolella olevaan tukiasemaan, eikä puhelu silloin yhdisty Pohjois-Pohjanmaan Päivystysapuun. Jos numero ei toimi tai yhdistyy toistuvasti väärään Päivystysapuun, saa Pohjois-Pohjanmaan Päivystysapuun yhteyden soittamalla numeroon 050 564 3226 (mpm).

Palvelu toimii ympärivuorokautisesti, mutta asukkaiden toivotaan virka-aikaan ottavan ensisijaisesti yhteyttä omaan terveysasemaansa hoidon tarpeen arvioimiseksi. Niille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta on tarjolla tekstipalvelu. Sen tuottamisesta valtakunnallisesti vastaa HUS Uudenmaan Päivystysapu.

Päivystysapu 116117

  • Päivystysapu ohjaa oikeaan hoitopaikkaan oikea-aikaisesti. Jos tilanne ei vaadi käyntiä terveydenhuollossa, Päivystysapu neuvoo itsehoidossa.
  • Päivystysapu on ympärivuorokautinen, mutta terveysaseman aukioloaikoina apua saa omalta terveysasemalta.
  • Kiireellisessä tilanteessa voi päivystykseen hakeutua suoraan, etenkin jos Päivystysapuun ei saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa tai soittaminen ei ole mahdollista.
  • Päivystyslähetteellä tulevien ei tarvitse soittaa palveluun.
  • Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet tai äkillinen kouristelu tulee soittaa hätänumeroon 112.