Hyvinvointia pohjoiseen

Näkyvyyttä turvalliselle hoidolle

Julkaistu:

Äidin ja vastasyntyneen turvallinen hoito on perjantaina vietettävän kansainvälisen potilasturvallisuuspäivän teema. Oranssi teemaväri näkyy OYSin synnytysosastolla monin tavoin.

 Sanna Kilpeläinen näyttää ompelemaansa oranssia vauvan rusettipantaa.
Sanna Kilpeläinen ompeli vastasyntyneiden teemapipot ja rusettipannat. Kuva Martta Häyrynen

Sairaanhoitopiirin laatupäällikkö Leena Lang kertoo, että potilasturvallisuus on joka päivä joka ikisen työntekijän joka ikisessä liikkeessä läsnä.

– Se ei ole mikään irrallinen asia, eikä sitä voi millään tavalla erottaa täällä työn tekemisestä. On kuitenkin hyvä, että kerran vuodessa tämä asia tuodaan esille.

Potilasturvallisuus on kokonaisuus. Se lähtee työntekijöiden omasta hyvinvoinnista, jotta töissä jaksetaan olla tarkkaavaisia. Työntekijöiden on tärkeää seurata myös omaa vointiaan. Lisäksi Lang kokee tärkeäksi potilaiden yksilöllisen huomioimisen.

– Jokainen asiakas on aina yksilö, jolla on oma elämäntilanne. Jos asiakkaan kuuntelu ohitetaan, niin mikä tahansa hoitotoimenpide voi mennä pieleen tai tulokset eivät ole niin hyviä kuin niiden pitäisi olla.

Tämän vuoden potilasturvallisuuspäivän teema, äidin ja vastasyntyneen turvallinen hoito, näyttäytyy OYSissa erityisesti työntekijöiden ammattitaidossa.

– Me koulutamme koko ajan lisää ammattitaitoista henkilökuntaa ja seuraamme aikaa, tilanteita ja tutkimuksia. Pyrimme tukemaan henkilökuntaa työssään, jotta he voivat parhaiten hoitaa perhettä ja vastasyntynyttä.

Kansainvälistä potilasturvallisuuspäivää on vietetty vuodesta 2019 asti. Viime vuonna se näkyi ensimmäistä kertaa myös OYSissa, kun oranssit valot heijastettiin ympäri OYSin ulkoseiniä ja sanomaa levitettiin seinillä olevien julisteiden sekä infovideon kautta.

Pipot pienimmille potilaille

Potilasturvallisuuspäivään on valmistauduttu monin tavoin. OYSin rakennuksia valaistaan taas oranssilla värillä ja synnytysosaston somevastaavat ovat valmistelleet sisältöä julkaistavaksi päivän aikana. Lisäksi kaikille 17.9. syntyville poikavauvoille annetaan suloinen oranssi pipo ja tytöille rusettipanta. Kaikki teemapäivän aikana vierihoito-osastolla olevat vauvat saavat pipot. Ne ovat kätilö Sanna Kilpeläisen käsialaa.

– Yksi kollega ehdotti, että minähän voisin ommella pipot ja otin haasteen innolla vastaan. Toiset pitivät ajatusta vähän hulluna, että onko projekti suhteettoman suuri, mutta nämä ovat kuitenkin niin pieniä ja näppärä tehdä.

Pipoja on tehtynä jo 50. Lisäksi Kilpeläinen on ommellut rusettipantoja syntyville tytöille. Kankaat ompelua varten Kilpeläinen sai lahjoituksena oululaisesta Löytöpalasta sekä Muhokselta löytyvästä Kangaskauppa Keltaisesta. Hän lähestyi heitä somen välityksellä ja yritykset lähtivät mielellään mukaan.

Potilasturvallisuuspäivä on herättänyt ompeluinnostuksen lisäksi Kilpeläisessä myös monenlaisia ajatuksia.

– Päällimmäisenä on se iso vastuu, mikä meillä on tässä työssämme. Potilasturvallisuus on kaiken edellä ja kaikilla toimintatavoillamme huolehdimme synnytyksen aikana sekä syntymättömän lapsen että vastasyntyneen ja synnyttäjän turvallisuudesta.

Seuranta tukee turvallisuutta

OYSin synnytysosaston osastonhoitaja Tiina Kemppainen ja apulaisosastonhoitaja Päivi Lotvonen kokevat potilasturvallisuuden olevan äärimmäisen tärkeää jokaisena päivänä vuodesta. Heidän mielestään on kuitenkin hyvä, että potilasturvallisuutta nostetaan esille omana päivänään.

– Meille se on itsestään selvää, mutta on tärkeää tuoda sitä esille myös meidän potilaskunnalle ja saada heillekin tietoon, että sairaalassa hoidetaan hyvin ja potilasturvallisuus on meille tärkeä asia, Kemppainen sanoo.

Potilasturvallisuus synnytysosastolla näyttäytyy erityisesti erilaisten seurantojen myötä. Synnytyksen aikana seurataan vastasyntyneen sydänkäyrää. Äidin vointia kartoitetaan kyselemällä ja henkilökunta kuuntelee synnyttäjän toiveita, jotka pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan. Valvonnat ja seurannat ovat turvallisen hoidon perustana.

– Potilasturvallisuuteen kiinnitetään jatkuvasti huomiota, se on meidän kokoaikainen tapa hoitaa raskaana olevia ja syntymättömiä lapsia, Kemppainen jatkaa.

Lotvonen lisää, että juuri sairaalassa synnyttäminen on turvallista, koska henkilökunnalla on valmiudet toimia nopeastikin odottamattomissa hätätilanteissa.

– Ja jos ei sairaalassa, niin sitten koulutetun henkilökunnan toimesta sairaalan ulkopuolella. Me olemme kouluttaneet esimerkiksi ensihoitohenkilökuntaa hoitamaan synnytyksiä turvallisesti ambulanssiolosuhteissa.

Monialainen tiimityö on myös tärkeä osa potilaiden turvallisuutta. Ensihoitajat pääsevät jo opintojensa aikana tutustumaan synnytyksiin ja informaatio kulkee niin ensihoidon, synnytysosaston kuin lasten teho-osastonkin välillä.

Potilasturvallisuutta kehitetään myös jatkuvasti. Sekä potilaille että henkilökunnalle on omat kanavansa, joiden kautta voi antaa palautetta.

Henkilökunta loi turvaa

Miia Mäkinen on ensisynnyttäjä, jonka omat kokemukset OYSin synnytysosaston potilasturvallisuudesta ja sen hoidosta ovat hyviä.

– Lähestyn tätä sillä tavalla, että miltä täällä itsestä on tuntunut. Matka tähän pisteeseen on ollut aika pitkä ja olen ehtinyt tavata monta eri hoitajaa ja henkilöä. Hoito on ollut aina hyvää, huomioonottavaa ja huolehtivaa. Olen tuntenut oloni todella turvalliseksi.

Mäkisen puoliso Ville Virta myötäilee. Myös hänelle lapsi on ensimmäinen ja koko perhe on otettu huomioon. Kun synnytys lähestyi Mäen olo alkoi käydä kotona tukalaksi.

– Sinulla oli sellainen olo, ettei kotona enää pärjää. Kun päästiin sairaalaan, olosi alkoi selvästi heti helpottaa, Virta kertoo.

Sairaalaympäristö ja ammattimainen henkilökunta toivat turvaa, vaikka Mäkisen kivut olivat kovat. Hän vietti hetken aikaa osastolla, jossa puoliso ei voinut käydä kuin puoli tuntia päivässä. Synnytysosastolla Virta sai kuitenkin olla Mäkisen mukana, mikä teki olosta mukavamman.

– Sen lisäksi, että sairaalassa oli hoitajia ja kätilöitä hyvin ympärillä on myös oma tukihenkilö, joka oli koko ajan seurana. Sen puolesta oli helpompi olla, Mäkinen sanoo.