Hyvinvointia pohjoiseen

Kaverikoiria ja synttäribileitä kehitysvammaisten teemaviikolla

Julkaistu:

OYS Konstin 2-vuotissyntymäpäiviä vietettiin samaan aikaan Kehitysvammaisten teemaviikon kanssa. Tapahtumiin osallistuivat epidemiatilanteen takia vain asiakkaat ja henkilökunta.

 Kaverikoiria ja synttäribileitä kehitysvammaisten teemaviikolla
Kaverikoirat viihdyttivät Konstilaisia kehitysvammaisten teemaviikolla.

Mahti ja Mörkö tuijottavat vaativasti ympärillä olevia ihmisiä. ”Rapsutuksia, kiitos!” he tuntuvat sanovan. Olemme OYS Konstin aidatulla piha-alueella, jonne on kutsuttu Kennelliiton kaverikoiria viettämään kehitysvammaisten teemaviikon ja Konstin 2-vuotissyntymäpäivien ensimmäistä tapahtumaa. Pihan perällä katoksessa paistuu makkaraa. Tyytyväinen tunnelma on aistittavissa pakkasen nipistellessä poskipäitä.

Myös Richard saapuu koirien luo leveästi hymyillen.

– Saanko silittää koiria, hän kysyy ennen kuin rapsuttaa Mahtia, joka on pihalla juuri sitä varten.

Mahti ottaa Richardin rapsutukset vastaan kiitollisena. Se ojentaa tassua ja kallistaa päätään. Richard kertoo tyytyväisenä:

– Tämä on ensimmäinen kerta ikinä, kun Konstissa on koiria käymässä. Tykkään koirista ja kaikista eläimistä, hän kertoo.

Seuraavana päivänä asiakkaat ja henkilökunta jatkavat teemaviikon juhlintaa synttäribileillä. Paikalla on Aapo Rautio kitaransa kanssa laulamassa joululauluja ja muuta suomalaista musiikkia. Haloo Helsingin Maailman toisella puolella -laulun ajaksi yksi asiakkaista siirtyy Raution viereen estradille solistiksi.

Musiikkihetken jälkeen on jouluisten tarjoilujen vuoro. Piparit ja tortut maistuvat myös Richardille glögin kera.

Uusia palveluita ja uudet tilat

Synttäribileiden aikaan Konstin aulassa Terveyskylä-tiimin projektisuunnittelija Kirsi Tuomikoski esittelee työkavereidensa kanssa kehitteillä olevaa digihoitopolkua. Se on tarkoitus saada ammattilaisten testaukseen ja joidenkin Konstin asiakkaiden koekäyttöön alkuvuoden aikana.

– Digihoitopolun etu on, että asioinnin voi hoitaa mihin aikaan tahansa. Tällä polulla voi täyttää sähköisesti lomakkeita ja palauttaa esimerkiksi terapiapalautteita ja muita liitteitä. Palvelu helpottaa myös tiedonsiirtoa eri henkilöiden välillä, Tuomikoski sanoo.

Vaativia erityispalveluja kehitysvammaisille tarjoava OYS Konsti muutti uusiin tiloihin Oulun Peltolaan kaksi vuotta sitten. Kehitysvammahuollon tulosalueen johtaja Päivi Lauri kertoo, että Konstin avajaisia oli tarkoitus viettää heti muuton jälkeen, mutta koronatilanne on estänyt sen.

– Nyt vietämme kehitysvammaisten teemaviikkoa ja Konstin syntymäpäiviä omalla porukalla, asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa, vaikka olisi ollut kiva kutsua paikalle myös muita.

Laurin mukaan uudet tilat ovat palvelleet hyvin.

– Täytyy antaa kiitosta, että saimme olla tiiviisti mukana suunnittelussa. Tilat on suunniteltu meidän toiminnan tarpeita varten, Lauri kertoo.

Osana yhteiskuntaa

Kehitysvammapalvelujen tilat sijaitsivat Tahkokankaalla vuosina 1969–2019. Ne olivat neliömäärältään isommat, mutta eivät tarkoituksenmukaiset.

– Esimerkiksi asiakkaiden huoneet olivat todella pieniä. Uusissa tiloissa asiakashuoneet ovat yksiöitä. Korona-aikana omaisten ja läheisten turvalliset vierailut ovat olleet mahdollisia oman ulko-oven ja esteettömien terassien kautta, kertoo Lauri.

Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja heidän mielestään tilat ovat kauniit ja viihtyisät. Kaikki 30 ympärivuorokautisen hoidon asiakashuonetta sijaitsevat alimmassa kerroksessa ja polikliiniset vastaanottotilat toisessa kerroksessa.

Kehitysvammaisten teemaviikon viesti ”Kohtaa mut” on Laurin mukaan tärkeä:

– Että näkisimme kehitysvammaiset henkilöt yhdenvertaisina toimijoina ja osallisina yhteiskunnassa, kuin kaikki muutkin ihmiset, hän kuvailee.

Teemaviikon juhlat päättyvät iloisissa merkeissä asiakkaiden toiveiden mukaan järjestettyyn pikkujouludiscoon.