Hyvässä hoidossa

Oranssia potilasturvallisuuden puolesta

Julkaistu:

OYSin lastensairaalan ja osaamiskeskus Konstin oranssiksi valaistut julkisivut muistuttavat potilasturvallisuuden merkityksestä lauantaista maanantaiaamuun.

 OYSin oranssiksi valaistu julkisivu.

Maailmanlaajuisen potilasturvallisuuspäivän teemana on tänä vuonna lääkitysturvallisuus. Jokainen meistä joutuu jossain elämänsä vaiheessa turvautumaan lääkehoitoon. On tärkeää, että hoitoon joutuessaan potilas saa oikean lääkityksen sairauteensa tai traumaansa, jolloin esimerkiksi omien lääkkeiden ja määrättävien lääkkeiden yhteensopivuus voidaan varmistaa ja välttää muun muassa lääkehoidon sivuvaikutuksia.

Lääkehoidon turvallisuutta vahvistavia työkaluja kehitetään koko ajan. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on vuosien ajan kehitetty katkeamatonta lääkehoidon ketjua, joka varmistaa sitä, että lääkitystieto siirtyy ajantasaisena ja yhdenmukaisena koko potilaan hoitoketjun läpi eli kaikille potilasta hoitaville henkilöille ja hoitoyksiköihin. Uuteen sairaalaan on tulossa automatisoitu lääkeannostelija, joka mm. ehkäisee inhimillisen virheen vaaraa ja helpottaa hoitaja- ja farmaseuttityötä osastoilla.

Potilasturvallisuuden teemapäivään liittyen OYSissakin on päivitetty lääkitysosaamista koulutuksissa tällä viikolla, koska potilasturvallisuus on hoitotyön lähtökohta.

Kansalaiset voivat myös itse huolehtia, että tarvittaessa häntä hoitavalla yksiköllä on ajantasainen tietoa käytössä olevista resepti- ja itsehoitolääkkeistä. Omaa lääkelistaa on hyvä pitää mukanaan ja talletettuna, jos jotain sattuu.