Hyvässä hoidossa

Tehohoitoon oman vauvan viereen

Julkaistu:

Jos vastasyntynyt tarvitsee tehohoitoa, myös äiti pääsee synnytyksen jälkeen samaan huoneeseen.

 Tehohoitoon oman vauvan viereen

Vastasyntyneen vauvan ja vanhempien vuorovaikutus saa hyvän alun, jos vauva saa äidin lähelleen samaan huoneeseen heti syntymän jälkeen. Nykyisin OYSin lasten teho-osastolla onkin kaksi perhehuonetta, joissa hoidetaan sekä vauvaa että synnyttänyttä äitiä.

Huoneet ja uusi toimintatapa otettiin käyttöön viime syksynä. Näin harjoitellaan jo tulevaa sairaalaa varten, sillä siellä lasten teho-osaston kaikki huoneet ovat perhehuoneita.

Apulaisosastonhoitaja Mari Vinkki lasten tehohoito-osastolta kertoo, että äidin omaakin toipumista synnytyksestä helpottaa se, kun hän saa olla koko ajan vauvan vierellä. Imetys lähtee paremmin käyntiin ja vanhempien huoli vauvasta vähenee.

Äiti ja vauva eivät välttämättä kotiudu sairaalasta samaan aikaan.

– Äidin hoitoaika on alatiesynnytyksen jälkeen keskimäärin kaksi vuorokautta, vauvan hoitoaika voi olla muutamasta päivästä muutamaan viikkoon riippuen hoidon syystä.

Tehohoito-osaston perhehuoneessa vanhemmat voivat kuitenkin olla kotiutumisen jälkeenkin.

Kriteerit äidille ja vauvoille

Teho-osaston kaksi perhehuonetta on tarkoitettu vauvoille, jotka ovat suhteellisen hyväkuntoisia. Jos tehohoidon syynä on esimerkiksi infektio, sen hoito kestää yleensä noin viisi vuorokautta.

Toisaalta lievästi ennenaikaisena syntyneen keskosen hoitoaika voi olla viikkoja.

– Pienimmät keskoset tarvitsevat enemmän hengityksen tukea, joten he ovat varsinaisissa tehohoitohuoneissa. Perhehuoneissa on isompia, parempivointisia vauvoja, joilla on lieviä ongelmia, sanoo Mari Vinkki.

Perhehuoneeseen voi sijoittua äiti, joka on normaalisti alateitse synnyttänyt ja hyväkuntoinen. Jos hänellä on perussairauksia, niiden hoidon on oltava hyvin hallinnassa. Lasten tehohoito-osasto on kaukana aikuisten osastoista, joten äidin turvallisuuden takia esimerkiksi raskausmyrkytys tai runsas verenvuoto estävät perhehuoneeseen pääsyn.

Perheet ovat olleet uusiin perhehuoneisiin tyytyväisiä. Vanhemmat hoitavat vauvoja aktiivisesti ja pystyvät sovittamaan esimerkiksi ruokailuaan lapsen tahtiin.

– Äidit ja isät ovat kokeneet saaneensa hyvää, kokonaisvaltaista hoitoa.

Äidit saavat ohjausta esimerkiksi imetykseen ja vauvan hoitoon enemmän kuin synnytysosaston vierihoidossa. Lasten teho-osastolla hoitaja on vierellä koko ajan ja äiti on täysin perillä vauvan tilanteesta. Tämä vähentää äidin stressiä huomattavasti verrattuna siihen, että äiti olisi koko ajan erossa vauvasta.

Uusiin tiloihin vuoden päästä

Lasten teholle on rekrytoitu kätilöitä töihin jo vuodesta 2015 ja heitä on työkierrossa synnytysosastolta. Tällä hetkellä jokaisessa vuorossa on töissä kaksi kätilöä.

Myös puoliso voi yöpyä äidin ja vauvan kanssa samassa huoneessa.

– Puolisolle ei ole mahdollisuutta tilata ateriaa, mutta myöskään perhehuonemaksua ei häneltä peritä. Puoliso voi tuoda omat eväät, ja vanhempien kahvihuoneessa voi ruokailla, Mari Vinkki kertoo.

Tulevassa sairaalassa tehohoito-osastolla kaikki huoneet ovat perhehuoneita, vaikka vauva tarvitsisi raskasta tehohoitoa. Uuteen sairaalaan lasten teho muuttaa syksyllä 2023.

– Kätilöiden määrää tarkastellaan uuden sairaalan puolella, koska siellä äitien määrä tulee kasvamaan, Mari Vinkki sanoo.