Uutiset

OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa

Julkaistu:

Uudet tilat tuovat OYS Sydämen henkilöstön yhteen, ja potilaiden sujuvat hoitopolut nopeuttavat hoitoprosessia.

 OYS Sydämestä muodostuu vihdoin toiminnallinen kokonaisuus uudessa sairaalassa
Oikealla sijaitsevilta hisseiltä on lyhyt matka akuutin potilaan toimenpidesaliin vasemmalle. Mentäessä käytävää suoraan lähestytään sydäntehovalvontaa.

OYS Sydän -osaamiskeskus yhtenäistyy uudessa sairaalassa, kun kaikki OYS Sydämen toiminnot tulevat sijaitsemaan toistensa läheisyydessä. Tämä hyödyttää sekä henkilökuntaa että potilaita. Sydänsairauksien yksikön henkilöstö toimii tällä hetkellä fyysisesti eri paikoissa, mutta OYSin B-rakennuksessa sydänpäiväsairaala integroituu fyysisesti osaksi sydäntoimenpideyksikköä, ja sydänpoliklinikka löytyy vain paria kerrosta ylempää.

– Sydänpotilaita tulevat palvelemaan B5- ja B7-kerrokset. Molemmat kerrokset kokoavat hienosti yhteen kardiologian, kirurgian sekä anestesiologian, ja kaiken keskiössä on sydänpotilaan hoito. Sydänpoliklinikan siirtyminen vuodeosaston viereen B7-kerrokseen kruunaa OYS Sydämen kokonaisuuden ja tuo uusia mahdollisuuksia kehittää toimintamalleja, kertoo sydänsairauksien yksikön muuttokoordinaattori Jenna Kakko.

Kehittyneet tilaratkaisut luovat sujuvammat mahdollisuudet myös hoitoon pääsyyn. Ajanvarauksella toimenpiteeseen tulevien potilaiden sairaalassaoloaika lyhenee, koska potilaiden nykyiset siirtymämatkat lyhenevät merkittävästi ja heidän hoitonsa toteutetaan omana toiminnallisena kokonaisuutena.

– Uudessa sairaalassa meillä tulee olemaan erilliset toimenpidesalit sekä ajanvarauksella että akuutisti sairaalaan tuleville potilaille. Nykyisin meillä ei tätä mahdollisuutta ole, vaan kaikki potilaat hoidetaan samassa toimenpidesalissa, jolloin ajanvarauksella tulevien potilaiden hoitoon pääsy viivästyy, kertoo Kakko.

Potilaan osallistaminen ja työn organisointi helpottuvat

OYS Sydämen kantavana teemana on ollut jo useamman vuoden potilaan osallistaminen omaan hoitoonsa. Sydänpäiväsairaalan sijainti uudessa sairaalassa mahdollistaa potilaan ja henkilökunnan kokonaisvaltaisemman vuorovaikutuksen sekä parantaa potilaan mahdollisuutta osallistua omaan hoitoonsa.

– Päiväsairaalassa potilaat ovat isossa seurantatilassa ja toiminta on omatoimisempaa. Potilasta ei tarvitse siirtää paikasta toiseen, kun asiantuntijat voivat olla potilaan lähellä, kertoo osastonhoitaja Anni Jurvakainen.

Uudet tilat B5 ja B7 kerroksissa mahdollistavat henkilöstön suoraviivaisemman toiminnan sekä moniammatillisen ympäristön. Työn organisointi onnistuu helpommin, kun ammattilaiset ja yhteistyökumppanit ovat lähietäisyydellä. Myös vuorovastaavamalli ja tiimityö nousevat paremmin esille.

– Siirrymme uudessa sairaalassa kauan odotettuun yhtenäiseen toimintaympäristöön, jossa OYS Sydän näkyy selkeänä toiminnallisena kokonaisuutena. Kyseessä on iso muutos, ja meillä on loistava mahdollisuus alkaa vielä tiiviimmin kehittää osaamiskeskuksen toimintaa, kertoo palvelupäällikkö Anna-Kaisa Katiska-Riihiaho.

Muutto ponnahduslautana kohti parempaa terveydenhuoltoa

OYS Sydän -osaamiskeskuksessa muutto nähdään ponnahduslautana toimintatapojen muutokseen. Muuttoprosessi on pakottanut ajattelemaan, miten asioita voi tehdä toisin ja miten uusilla toiminnoilla voidaan esimerkiksi säästää resursseja.

– Kun on pakko uudistaa, niin tiettyjä oman yksikön toimintoja täytyy pystyä tarkastelemaan kriittisesti, jos ne eivät ole selkeitä, sanoo sydänsairauksien yksikön muuttotiimin jäsen Tiia Ranta.

Tiiviit viikoittaiset muuttokokoukset ja yhteistyö muiden osaamiskeskusten ja tukipalveluiden kanssa ovat olennainen osa valmistautumista. Yksikön muuttaessa erityistä huomiota kiinnitetään potilasturvallisuuteen ja uusien toimintamallien käyttöönottoon.

– Tavoitteena on varmistaa, että kaikilla toimijoilla on yhtenäinen tilannekuva ja että potilaiden hoito on turvattu myös muuton aikana, sanoo Kakko.

Osaamiskeskuksesta kerrotaan, että muuttokoordinaattoreiden ja muuttotiimiläisten työ on todettu kullanarvoiseksi.

– Avoin, rehellinen ja luottamuksellinen ilmapiiri sekä tiimityö ovat olleet onnistumisen edellytyksenä, sanoo Katiska-Riihiaho.

Muutoksen myötä OYS Sydän suuntaa kohti tulevaisuuden terveydenhuoltoa, jossa potilas on keskiössä ja toiminta on entistä sujuvampaa ja tehokkaampaa.

– Nykyisin olemme ikään kuin saman palapelin irralliset palaset, ja uuden sairaalan myötä saamme palapelistämme ehyen ja voimme yhdessä jatkaa kehittymistä, Kakko summaa.