Uutiset

Robotti on tehokas ja potilasystävällinen apu kirurgisissa toimenpiteissä

Julkaistu:

Robottikirurgian käytön mahdollistaminen usealla erikoisalalla voisi tuoda merkittäviä etuja niin potilaille kuin terveydenhuoltojärjestelmällekin.

 Robotti on tehokas ja potilasystävällinen apu kirurgisissa toimenpiteissä
Da Vinci -leikkausrobotti Avohoitotalossa.

Robottikirurgian käyttö on arkipäivää OYSissa. Robottiavusteinen kirurgia on osoittautunut erittäin hyödylliseksi monissa vatsaonteloon kohdistuvissa kirurgisissa toimenpiteissä. Tällä hetkellä sairaalassa on käytössä kaksi robottisysteemiä, jotka ovat varattuja lähinnä syöpäkirurgiaan. Tämä on vakiintunut ja yhteisesti hyväksytty toimintamalli OYSissa. Robottikirurgiaa voitaisiin hyödyntää nykyistä laajamittaisemminkin, jos laitteita olisi enemmän käytettävissä.

– Jokaisena viikonpäivänä molemmissa robottikirurgian saleissa on toimintaa, joten uusia leikkaustyyppejä on vaikea mahduttaa aikatauluun, toteaa robottikirurgian vastuukirurgi, ylilääkäri Tero Rautio.

Robottiavusteisella tekniikalla voidaan perinteisesti avoimilla menetelmillä tehtävät leikkaukset suorittaa pienten viiltojen kautta tähystämällä, lyhentäen potilaiden toipumisaikoja.

– Robottikirurgian avulla voimme vähentää komplikaatioiden riskiä ja nopeuttaa potilaiden toipumista, kertoo Rautio.

Robottien käytön myötä hoitoajat ovat pienentyneet merkittävästi, mutta silti valitettavan pieni osa potilaista pääsee hyötymään tästä tekniikasta.

Robottien käytöstä hyötyä myös paksusuoli-, maksa- ja haimakirurgiassa

Gastrokirurgi Pekka Peroja kertoo, että paksusuolikirurgiassa robotteja käytetään melko yleisesti paksusuolen alkuosan syöpäleikkauksissa sekä tulehduksellisten suolistosairauksien leikkauksissa.

– Maailmalta on saatu hyviä tuloksia roboteilla tehdyistä leikkauksista myös paksusuolikirurgisista toimenpiteistä. Leikkauksia tarvitsee kääntää vähemmän avoleikkauksiksi, kun toimenpide tehdään. Ja tämä nopeuttaa toipumista leikkauksesta, kertoo Peroja.

Haima- ja maksakirurgiassa roboteilla tehtyjen leikkausten eduksi on todettu muun muassa potilaiden lyhyempi sairaalassaoloaika ja pienempi leikkauksenaikainen verenvuoto.

–  Robottiavusteisesti esimerkiksi verrattain suurikin leikkaus, kuten haiman pään poistoleikkaus, on teknisesti turvallisesti tehtävissä, toisin kuin perinteisellä tähystyskirurgialla. Robotin käyttö mahdollistaa tämänkaltaisissa toimenpiteissä tähystyskirurgian ylipäänsä, kertoo gastrokirurgian erikoislääkäri Minna Nortunen

Nortusen mukaan robotin hyödyt näissä leikkauksissa liittyvät työskentelyn helpottumiseen vaikeasti saavutettavissa tiloissa, ja lisäksi niveltyvien instrumenttien ansiosta myös vaativat haima- tai sappitieliitokset on mahdollista tehdä mini-invasiivisesti.

Robottikirurgiasta syntyy säästöjä

Tyräkirurgia on yksi yleisimmistä syistä leikkausrobotin hankintaan, ja robottikirurgia on tuonut huomattavia etuja tällä alueella. OYSissa leikkausrobottien käyttö tyräkirurgiassa aloitettiin vuonna 2017.

– Huomasimme pian, että hoitoajat puolittuivat verrattuna avoleikkauksiin. Potilaat pääsevät kotiin jopa seuraavana päivänä, kun aiemmin he joutuivat viettämään sairaalassa noin viikon, Rautio kertoo.

Rautio uskoo, että satsaus kolmanteen robottisysteemiin voisi tuoda entistä suurempia säästöjä ja parantaa hoidon laatua OYSissa.

– Jos meillä olisi vielä yksi robotti, voisimme laajentaa robottikirurgian käyttöä huomattavasti, Rautio jatkaa.

Robottikirurgia on saanut laajaa kannatusta maailmalla, mutta Suomessa suhtautumiseen liittyy Raution mukaan vielä ennakkoluuloja.

– Usein ajatellaan pelkästään, että robotit ovat kalliita ja roboteilla tehtävät leikkaukset olisivat hitaita, Rautio kertoo.

Vaikka robotit ja niiden instrumentit ovat kalliita, kokonaiskustannukset huomioiden robottikirurgia on loppujen lopuksi edullisempaa. Raution mukaan kokeneella tiimillä leikkausajat voivat olla lyhyempiä avoleikkauksessa.

– Teknologia ei ole meille itseisarvoista. On hyvä pitää kirkkaana mielessä, millainen hyöty teknisestä kehityksestä on potilaalle. Olen ollut innostunut nähtyäni, miten hyvin potilaat paranevat ja toipuvat leikkauksista, Rautio lisää.

Tulevaisuuden näkymät

Maailmalla leikkausrobotteja ja niihin liittyviä sovelluksia kehitetään koko ajan. Useat toimijat kehittävät leikkausrobotteja, joissa on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa myös tekoälyominaisuuksia. OYSissa ensimmäinen leikkausrobotti otettiin käyttöön urologian, gynekologian ja gastrokirurgian tarpeisiin vuonna 2011.

– Tekniikan kehitys on jatkuvaa, minkä vuoksi on tärkeää pysyä mukana. Tämä olisi luonnollinen jatkumo myös OYSissa, koska olemme olleet edelläkävijöitä ja ottaneet leikkausrobotin käyttöön ensimmäisten joukossa Pohjoismaissa peräsuolisyöpäkirurgiassa ja tyräkirurgiassa toisena sairaalana Euroopassa, Rautio toteaa.

Robottikirurgian käytön mahdollistaminen usealla erikoisalalla voisi tuoda merkittäviä etuja niin potilaille kuin terveydenhuoltojärjestelmällekin.

– Toivomme, että tulevaisuudessa voimme laajentaa robottikirurgian käyttöä ja tarjota tätä tehokasta ja potilasystävällistä menetelmää yhä useammalle asiakkaallemme, Rautio päättää.