Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri jakoi vuosittaiset laatupalkinnot kolmelle hankkeelle. Kilpailun voitti Liikehäiriöpotilaiden neurokirurgisen hoitopolun kehittämishanke.
Vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala sanoi laatupalkintojen julkistamispäivän olevan vuoden kohokohtia. PPSHP:ssä laatupalkintokilpailu oli järjestyksessään 21. Vuodesta 2001 lähtien kisaan on osallistunut 228 hanketta.
– Kilpailu on hyvä tapa nostaa vuosittain esille organisaatiossa tehtyä työtä ja onnistumisia, Nevala kuvasi maanantaina palkinnonjakotilaisuudessa.
Voittajahankkeen eli liikehäiriöpotilaiden neurokirurgisen hoitopolun kehittämisen tavoitteena on ollut luoda neliportainen kokonaisvaltainen hoitopolku entistä parempien hoitotulosten tarjoamiseksi.
Liikehäiriöpotilaiden hoidossa neurokirurgiset menetelmät ovat merkittävässä roolissa erityisesti potilaille, joiden oireet ovat muuttuneet niin vaikeahoitoiseksi, että tavanomaiset hoitovaihtoehdot eivät enää tarjoa riittävää hoitovastetta.
– OYS on yksi harvoista sairaaloista, joissa käytetään lasten liikehäiriöiden hoidossa syväaivostimulaatio- eli DBS-hoitoa. Tavoitteena on, että Oulu ja OYS olisivat laajemmin liikehäiriöpotilaiden kansainvälinen keskus, totesivat palkinnon tutkimustiimin puolesta vastaanottaneet sairaalafyysikko Jani Katisko ja neurokirurgian erikoislääkäri Maija Lahtinen.
Hanke jatkuu ja tutkimusryhmä kasvaa, sillä aiheesta on tekeillä useita väitöskirjoja.
Tämän vuotisen arviointiryhmän muodostivat puheenjohtaja arviointiylihoitaja Sami Sneck, apulaisylilääkäri Ulla Lantto ja OYS TestLabin testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä. Sneckin mukaan voittajahanke nousi selkeäksi ykköseksi.
– Tämä kehittämistyö on erittäin laadukas, pitkäjänteinen ja moniammatillinen kokonaisuus, Sami Sneck totesi.
Kuntoutus varhaisemmaksi
Toiseksi sijoittui lasten tehohoidon kuntoutusprotokolla. Hanke lähti liikkeelle kliinisistä tarpeista jo paljon ennen kuin työryhmä käynnistettiin. Lasten teho-osaston osastonylilääkäri Outi Peltoniemi kertoi, että tehohoidossa olevien lasten kuntoutus on ollut aikaisemmin satunnaista ja epäsystemaattista, nyt kuntoutus alkaa sillä hetkellä, kun potilas tulee teho-osastolle.
– Hienosti perusteltu aihe, jolla on selvä kansallinen tilaus, koska vastaavanlaista mallia ei Suomessa ole käytössä. Tämä selkeästi strukturoidun mallin suunnittelu on toteutettu hyvin ja käyttäjiä on otettu mukaan jo kehitysvaiheessa, perusteli Timo Alalääkkölä hankkeen ansioita.
Parempaa hoitoa keskitetysti
Kolmannessa palkitussa hankkeessa on tavoitteena keskittää vaikeaa endometrioosia sairastavien potilaiden hoito OYSin erityisvastuualueella yliopistosairaalaan. Tavoite on jo varsin hyvin toteutunut. Hankkeessa pyritään myös parantamaan endometrioosin diagnostiikkaa ja hoitoon pääsyä.
– Systemaattinen ja tavoitteellinen hanke, joka on toteutettu erinomaisesti moniammatillisella työryhmällä, kiitteli Ulla Lantto palkittua kehitystyötä.
Korjattu 9.11. kello 12.54 voittajahankkeen nimi ingressiin: liikehäiriöpotilaiden neurokirurginen hoitopolku. Korjattu Maija Lahtisen titteli.