Tutkimus & opetus

Laaja tutkimus kerää tärkeää tietoa naisten terveydestä

Julkaistu:

Oletko Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1986 kuuluva nainen? Nyt sinulla on mahdollisuus saada laajasti tietoa terveydestäsi ja samalla olla mukana edistämässä naisten gynekologista terveyttä.

 Laaja tutkimus kerää tärkeää tietoa naisten terveydestä

OYSissa on meneillään suuri naisten terveyttä ja hyvinvointia kartoittava tutkimus. OYSin ja Oulun Yliopiston yhteisessä tutkimuksessa kohderyhmänä ovat syntymäkohortti 1986 naiset. Tutkimus on osa Oulun yliopiston Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimusta.

Tutkimukseen on kutsuttu yli 4 500 Pohjois-Suomessa vuonna 1986 syntynyttä naista, joiden terveyttä on seurattu sikiöajasta lähtien. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää gynekologisten tekijöiden vaikutusta naisten terveyteen yleisesti.

Tutkimuskohteita ovat muun muassa naisten elämänlaatu ja erilaiset gynekologiset oireet, PCOS, endometrioosi, vatsanpeitteiden erkauma, vulvodynia, seksuaalinen hyvinvointi sekä ylipainon ja iän vaikutus hedelmällisyyteen. Tutkimuskäynnillä kartoitetaan myös laajasti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa sekä muun muassa varastoraudan määrää.

Tutkimusryhmä toivottaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1986 kuuluvia naiset tervetulleeksi tutkimuskäynnille.

– Tutkimukseen osallistumalla naiset saavat itselleen laajasti tietoa omasta terveydestään, eritoten gynekologisesta terveydestä. Samalla he edistävät naisten terveyttä ja hyvinvointia kansallisesti ja kansainvälisesti, kertoo tutkimuskoordinaattori ja kätilö Lotta Vuokila.

Tutkimuksesta saatu tieto auttaa lisäämään tietoa naisten terveydestä ja sairastavuudesta sekä edistää naistentautiet diagnostisia menetelmiä. Tavoitteena on kehittää ja parantaa naistentautien hoitoa sekä edesauttaa naisten terveyden tutkimusta ja tasa-arvoa. Käyntiin kuuluu aikaa noin kolme tuntia.

 Lisätietoa saat tutkimuksen omilta nettisivuilta.