Tiedote

Voimaeläimet mukana hoitopolulla

Julkaistu:

OYSin sädehoidon yksikön uudisrakennuksen sisustuksessa ja taiteessa näkyy suomalainen metsä- ja suoluonto monimuotoisine eläinasukkeineen. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä toteutetun projektin lopputuloksena hoitoaikaa odotellessa voi QR-koodin kautta sukeltaa myös syvemmälle pohjoisen eläinten elämään.

Tiesitkö, että karhu voi elää jopa 40-vuotiaaksi? Tähän ja moneen muuhunkin mielenkiintoiseen faktaan pohjoisesta metsä- ja suoluonnosta voivat tutustua myös OYSin uuden E-rakennuksen eli sädehoidon uudisrakennuksen tulevat kävijät. Uudisrakennuksen aulatiloihin sijoitettavien taiteilija Jussi Valtakarin tekemien eläinaiheisten puureliefien yhteyteen sijoitettujen QR-koodien kautta omaa hoitoaikaa odottaessa voi lukea lajitietoutta pohjoisen eläinlajien elämästä. Hanke on toteutettu yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

”Luonto on valikoitunut sairaalan uudisrakennusten taiteen teemaksi alueen asukkailta ja sairaalan henkilökunnalta tulleiden toiveiden perusteella. Sairaalaympäristöön on toivottu erityisesti luontoaiheita ja alueellisuutta, sillä näiden koetaan tukevan hyvinvointia ja toipumista”, OYS 2030 -uudistamisohjelman taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen kertoo.

Metsähallituksen kanssa tehtävän yhteistyön myötä taiteella pystytään myös lisäämään tietoutta pohjoisen luonnon monimuotoisuudesta, mikä sopiikin hyvin maailman älykkäimmäksi tähtäävään sairaalaan.

”Osallistuminen maailman älykkäimmän sairaalan luomiseen on ollut meille todella antoisaa. Yhteistyön kautta saamme tuotua paikallista pohjoista luontoa uudella tavalla sairaalaympäristöön kaiken ikäisten saataville. Luonto vahvistaa tutkitusti ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, ja siksi Metsähallitus pyrkii monipuolisesti tuomaan luonnon lähelle ihmisiä ja tekemään luontoon pääsyn helpoksi”, sanoo kehityspäällikkö Veikko Virkkunen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Valtakarin puureliefien lisäksi OYSin uuteen E-rakennukseen sijoittuu taiteilija Pälvi Hannin niin ikään eläinaiheista taidegrafiikkaa. Sädehoitohuoneiden oviin toteutettavat, yksikön henkilöstön valitsemat voimaeläinhahmot tuovat tukea ja turvaa hoitopolun varrelle. Taiteen lisäksi luontoteema näkyy muuallakin uudisrakennuksen sisustuksessa, esimerkiksi luontokuva-, väri- ja materiaalivalinnoissa.

E-rakennus on osa Oulun yliopistollisen sairaalan OYS 2030 -uudistamisohjelmaa. Kesän kynnyksellä valmistuva uudisrakennus avaa ovensa potilaille tulevana syksynä. OYSin uudisrakennuksiin tulevasta taiteesta voi lukea lisää OYS 2030 -uudistamisohjelman sivuilta osoitteesta oys2030.fi/taide.