Tiedote

PPSHP korvaa jatkossa sydäniskurien elektrodit käytön jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla

Julkaistu:

Sydäniskuria eli defibrillaattoria käytetään sydänpysähdyksen jälkeen. Laitteen avulla sydämen lyönti pyritään palauttamaan normaaliksi. PPSHP:n valtuuston päätöksen mukaisesti sairaanhoitopiiri korvaa jatkossa Pohjois-Pohjanmaalla laiteen elektrodien uusimisen elvytystilanteen jälkeen.

Kun ihmisen sydän pysähtyy, on tärkeää aloittaa elvytys heti. Paineluelvytyksen lisäksi potilaan selviämismahdollisuuksia lisää merkittävästi sydäniskurin eli defibrillaattorin käyttö. Laitteen ja muutaman minuutin sisällä aloitetun elvytyksen avulla on mahdollista, että jopa 75% tapauksessa sydämen rytmi palautuu normaaliksi.

Sydäniskureita on monissa julkisissa tiloissa eikä niiden käyttöä kannata arastella. ”Vaikka ei olisi koskaan saanut minkäänlaista koulutusta elvyttämiseen tai sydäniskurin käyttöön, laitetta kannattaa ja pitää käyttää aina kun se on saatavilla sydänpysähdyksen sattuessa”, toteaa OYSin ensihoidon toimialuejohtaja Mirja Annala.

”Laitteella ei voi vahingoittaa ketään ja se myös neuvoo, mitä käyttäjän pitää tehdä. Sydämen rytmin ollessa normaali laite ilmoittaa käyttäjälle, ettei sydäniskuria tarvita”.

Sydäniskurien sijainnit löytyvät verkosta

Sydäniskureita on hankittu moniin julkisiin tiloihin, kuten kauppakeskuksiin, työ- ja liikuntakuntapaikoille sekä oppilaitoksiin. Iskureiden sijainteja löytää esimerkiksi Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoimasta Defi.fi  -palvelusta. Jatkossa sairaanhoitopiiri korvaa yhteisön tai yksityisen henkilön omistaman sydäniskurin elektrodit, kun niitä on käytetty elvytystilanteessa.

Taustalla valtuustoaloite

Päätöksen taustalla on valtuutettu Jukka Tuurin aloite. Aloitteen tavoitteena on kannustaa yhteisöjä hankkimaan lisää sydäniskureita, jotta ihmishenkiä pelastuisi.

Annalan mukaan on tärkeää, ettei defibrillaattoria jätetä käyttämättä ainakaan siitä syntyvien kustannusten takia. ”Käytännössä kyse ei ole isosta kustannuksesta, sillä laitteessa käytettävien elektrodien hinnat vaihtelevat noin sadasta kahteen sataan euroon laitemallista riippuen”, Annala sanoo.

Jatkossa käytettyjen elektrodien tilalle hankittavista uusista voi lähettää laskun sairaanhoitopiirin ensihoitoon, joka korvaa kustannukset sydäniskurin omistajalle.