Hyvässä hoidossa

Turvallinen olo syntymän hetkellä

Julkaistu:

Kärkkäisen perhe antaa hyvän arvosanan OYSin synnytysosastolle. Henkilökunnan ammattitaito ja empatiakyky tuovat turvallisuuden tunnetta.

 Jarno ja Riina Kärkkäinen tyttövauvan kanssa.
Jarno ja Riina Kärkkäisen toinen tytär syntyi varhain perjantaiaamuna. Kuva Sini Tuohimaa

Potilasturvallisuuspäivän aamuna tänään kello 5.07 päivänvalon näki Kärkkäisen perheen toinen tytär. Vauvan vanhemmat Riina ja Jarno ovat silminnähden onnellisia uudesta perheenjäsenestään.

– Tuntuu, että nopeammin ja helpommin on lähtenyt eläminen kuin esikoisen kanssa. Tämä ei ole ehtinyt nukkuakaan, kun pitää syödä, kommentoi Riina-äiti ensimmäisiä tunteja pienokaisen kanssa synnytysosastolla.

Potilasturvallisuus toteutuu OYSissa Kärkkäisten mukaan hyvin.

– Itse ainakin koen oloni turvalliseksi potilaana. Joka kerta kun kätilö kävi täällä, hän kysyi, onko kaikki hyvin ja varmisti vielä uudestaan, kuvailee Riina.

Vähäunisen yön jälkeen myös isä on tyytyväinen.

– Täällä on ammattitaitoinen henkilökunta. On sellainen olo, että täällä pidetään huolta, Jarno kommentoi läheisen näkökulmasta. Heidän mukaansa muun muassa empatiakyky tuo potilaille ja heidän läheisilleen turvallisuuden tunnetta.

Pienokaisen nimi on jo päätetty, mutta se kerrotaan julkisesti vasta myöhemmin. Äiti ja vastasyntynyt siirtyvät synnytysvuodeosastolle ainakin vuorokaudeksi ennen kotiutumista.

– Syöminen näyttää sujuvan hyvin. Toivottavasti päästään pian kotiin, äiti toivoo.

Kärkkäiset antavat synnytysosaston henkilökunnalle ja toiminnalle hyvän arvosanan.

–  6/5 pistettä! Isot kiitokset tänne. Tällä on aivan loistavat ja ihanat kätilöt, he kiittelevät.

 

Kansainvälistä potilasturvallisuuspäivää on vietetty vuodesta 2019. Potilasturvallisuuspäivän teemana on äidin ja vastasyntyneen hyvinvointi. Jokainen päivän aikana syntyvä vauva saa lahjaksi teemapäivän väreihin sopivan pipon tai rusettipannan. Päivän kunniaksi yliopistollisen sairaalan ulkoseiniin heijastetaan oranssia valoa.

Potilasturvallisuus on sairaalassa äärimmäisen tärkeää joka päivä vuorokauden ajasta riippumatta ja kaikkialla sairaalassa. Synnytysosastolla se näyttäytyy erityisesti erilaisten seurantojen myötä. Synnytyksen aikana seurataan vastasyntyneen sydänkäyrää ja äidin vointia kartoitetaan kyselemällä. Henkilökunta pyrkii myös vastaamaan synnyttäjän toiveisiin.