Hyvässä hoidossa

Silmätulehduskierteestä eroon

Julkaistu:

Silmäongelmat toivat Jari Nummelan OYSin silmäpolille. Silmäluomien operointi oli hänelle jännittävä kokemus, mutta loppujen lopuksi kaikki sujui mallikkaasti.

 Silmätulehduskierteestä eroon

Jari Nummela on ammatiltaan logistiikkakouluttaja. Pari vuotta sitten hän joutui aamuisin ennen töitä liottamaan silmänsä auki. Jatkuva kutina ja silmätulehdusten kierre vaivasivat pitkään ja häiritsivät jo työntekoakin.

Työterveys tarjosi monenlaisia rasvoja ja tippoja hoitokeinoiksi, mutta ongelmat alkoivat hälvetä vasta kun lähete OYSiin oli saatu.

– Työterveydestä annettiin lähete. He olivat sitä mieltä, että annetaan erikoisammattilaisten katsoa mitä tehdään.

Oireet johtuivat roikkuvista alaluomista, jotka olivat jatkuvasti avoinna ja täten aiheuttivat tulehduksia ja muita vaivoja. Nummela päädyttiin leikkaamaan OYSin silmäpolilla.

– Tähän ikään mennessä pitää olla jo yksi kasvojenkohotus tehtynä, hän vitsailee.

Tarkoissa käsissä

Operaatio tehtiin päiväkirurgisena leikkauksena. Lääkärin tuolissa istuessaan Nummelaa alkoi hermostuttaa. Ensimmäinen puudutuspiikki ennen leikkausta laitettiin silmän ulkopuolelle, mutta toinen pistettiin silmän sisälle.

– Tuntui, että sain elämäni ensimmäisen paniikkikohtauksen, kun neula alkoi tulla silmää kohti. Tuli sellainen olo, että pitää päästä kellariin karkuun.

Loppujen lopuksi leikkaus oli kivuton ja osaava henkilökunta kertoi jatkuvasti mitä tapahtuu ja mitä tehdään seuraavaksi. Nummela kehuu, että hän tiesi itsekin koko ajan missä mennään. Operaatio sujui nopeasti, noin kahden tunnin päästä siitä hän oli jo ulkona rakennuksesta.

– Se kaikki tapahtui melkein huomaamatta.

Silmien alueella operointi on tarkkaa puuhaa, eikä se jäänyt Nummelalta huomaamatta.

– Meinasin sanoa kirurgille, että hän olisi varmaan hyvä tekemään perhosidontaa, hän naurahtaa.

Leikkaus helpotti

Toipumisprosessi sujui Nummelan mukaan hyvin. Vähäisen mustelman lisäksi muita jälkioireita ei ollut. Töistäkin hän oli pois vain pari päivää.

– Ei tarvinnut olla vain sisällä tai pitää aurinkolaseja päässä.

Silmätulehduksia on edelleenkin, mutta ei enää yhtä paljon kuin ennen, joten Nummela kokee leikkauksesta olleen apua. Hän sai myös luvan ottaa silmäpolille suoraan yhteyttä, jos silmien kanssa ilmenee ongelmia.

– Kävin tänä keväänä siellä, koska kylmä ilma ja viima vetistävät silmiä ja kuivattavat luomia. Se tekee ihon paksuksi ja se halkeilee.

Nummela haluaa kiittää koko hoitoprosessin aikana mukana ollutta henkilökuntaa. Kohtelu on aina ollut ystävällistä.

– Siellä on ammatti-ihmisiä töissä ja he tietävät mistä he puhuvat. Joskus itsellä meni korkealta yli se mistä kerrotaan, mutta vähän sama juttu olisi, jos minä kertoisin heille minun työstäni.