Jaana Kotkansalon selkään asennettiin kipustimulaattori OYS:n päiväkirurgisella osastolla marraskuussa. Kivut loppuivat jo leikkauspöydällä ja se sai hänet itkemään onnesta.
Jaana Kotkansalo kärsi pahenevista selkäkivuista, jotka aiheutuivat nikaman päätelevyjen rappeumasta, välilevyn pullistumasta ja -rappeumasta sekä hermojuurikanavan ahtaumasta. Kipulääkkeet eivät auttaneet, kirurgien mukaan selkää ei olisi järkevää leikata, sillä leikkaus ei parantaisi selkää kokonaan. Hänellä on lisäksi hypermobiliteetti eli pehmytkudokset eivät tue luisia rakenteita.
Tilanne tuntui melko toivottomalta parhaassa työiässä olevalle naiselle, kunnes tammikuussa 2020 Terveystalon fysiatri Juha Leppävuori otti puheeksi kipustimulaattorin. Laite oli täysin tuntematon Kotkansalolle, vaikka vasempaan jalkaan säteilevät, pahenevat kivut olivat jatkuneet jo kahdeksan vuoden ajan.
– Olin todella innoissani mahdollisuudesta päästä raastavista kivuistani. En tiennyt sen toiminnasta mitään, mutta sain tietää, että ihon alle asennettavan laitteiston avulla annetaan heikkoja sähköimpulsseja selkäytimen takajuosteeseen ja siten muokataan kipusignaalin kulkua aivoihin.
Stimulaattoria säädetään kaukosäätimellä ja potilas tuntee kipuaistimuksen sijasta värinää tai hierovaa tunnetta. Jaana oli kipujen takia LPKS:n fysiatrian polin asiakas, jossa häntä hoiti fysiatri Mikko Ylikulju.
– Hän siirtyi pian OYSiin ja kysyi, haluanko tulla hänen potilaakseen sinne kipupoliklinikalle. Totta kai halusin.
Sen jälkeen OYS:ssa alettiin moniammatillisen arvion avulla tarkkaan selvitellä Jaanan mahdollisuuksia saada kipustimulaattori. Oikea potilasvalinta on onnistumisen kannalta oleellisen tärkeää.
– Kipustimulaattorista katsottiin voivan olla minulle hyötyä. Leikkausaika laitteiden asentamiseen luvattiin ilmoittaa myöhemmin.
Soitto OYSista tuli lokakuun lopussa. Marraskuun alussa Jaana oli jo päiväkirurgisen neurologian osaston leikkauspöydällä.
Turvallisissa käsissä
– Mies vei minut aamulla sairaalaan. Minua jännitti kovasti, mutta toisaalta olin hyvin onnellinen, siitä, että vihdoinkin saan apua. Pääsin saliin melko nopeasti. Leikkaus kesti 4,5 tuntia.
Laitteen virtalähde voidaan asentaa esimerkiksi vatsaan tai selkään.
– Itselläni vatsassa ei ollut riittävästi rasvakudosta, joten virtalähde asennettiin alaselkään, yläpakaraan.
Elektrodi asennettiin paikallispuudutuksessa selkäytimen kovakalvon päälle. Sen kipuja poistava vaikutus tuli välittömästi, kun se saatiin kytkettyä päälle.
– Tunne oli sanoin kuvaamattoman hieno ja itkin onnesta ja helpotuksesta. Toimenpidelääkäri Tommi Korhonen varmisteli, enkö oikeasti tunne enää kipua.
Leikkaus onnistui tosi hyvin ja Jaana koki olevansa turvallisissa käsissä.
– Jännitin toimenpidettä kovasti, koska tiesin, että sitä ei voida tehdä nukutuksessa, mutta leikkaussalin henkilökunta tuki minua. Heillä oli rento ja ammattimainen ote, mikä lisäsi luottamustani.
Viikon kokeilujakson jälkeen laitteen teho osoittautui yhä hyväksi. Uusintaleikkauksessa ihon pinnalla oleva virtalähde asennettiin ihon alle pakara-alueelle. Tämä leikkaus kesti 1,2 tuntia.
Leikkauksen jälkeen kipustimulaattorin maahantuoja kävi tekemässä tarvittavat säädöt.
– Hän kertoi, että voin milloin tahansa olla yhteydessä häneen, mikäli minulla on kysyttävää.
Muuten hienosti sujuneita leikkauksia varjosti lääkeainevahinko, sillä Jaana oli allerginen toimenpiteessä käytetylle lääkkeelle.
– Siitä aiheutui verisuonitukos vasempaan käteeni. Reilun sadan kilometrin kotimatkalle olisin tarvinnut paaritaksin, mutta tietämättömänä asiasta matkustin henkilöauton etupenkillä ja leikkauskipu paheni kotimatkalla. Olin todella kipeä kotiin päästyäni.
Uusi, kivuton elämä
Aluksi piti välttää raskaita nostamisia ja selän voimakasta ojentamista sekä kumarruksia.
Kaikki raskaat liikuntaharrastukset oli jätettävä. Jaana on koulutukseltaan lähihoitaja ja toimii liikunta-alan yrittäjänä, joten eri liikuntalajit ovat tuttuja ja rakkaita hänelle.
– Nyt liikutan kevyesti koko kehoa. Jos liikunta aiheuttaa kipua, säädän sähköimpulssien määrää ja lepään. Käytän kipustimulaattorissa neljää erilaista ohjelmaa, joiden avulla voin olla joka tilanteessa täysin kivuton.
Myöskään työ ei saa olla liian rasittava. Jaana joutui lopettamaan työnsä hoitoalalla, sillä raskas työ aiheutti selkään pullistuman, joka onneksi ei vaatinut leikkausta. Hän aloittaa pian uudessa työssä.
Neurologinen hoitaja OYSissa neuvoo esimerkiksi laitteen säädöissä ja Jaana on kerran käynyt myös hänen vastaanotollaan.
– Nyt tilanne on ihan hyvä ja kivut ovat hallinnassa. Hermosärkyä on vain hieman todella harvoin. Vasemmassa jalassa tuntuu tikkuilua ajoittain. Kokonaisuudessa tilanne on hyvä, kun ottaa rauhallisesti ja muistaa liikkua nätisti, Jaana kertoo.