Hyvässä hoidossa

Erityistä tukea erityisille ihmisille

Julkaistu:

Liisa Kärjen 17-vuotias Benjamin-poika on OYS Konstissa ympärivuorokautisessa osastokuntoutuksessa. Kokemukset Konstista ovat hyviä niin pojan kuin äidinkin mielestä.

 Erityistä tukea erityisille ihmisille
Liisa Kärjen Benjamin-poika on saanut OYS Konstissa asiallista hoitoa, johon äitikin voi olla tyytyväinen.

Benjamin on autistinen ja vaikeasti kehitysvammainen. Liisa Kärki toimi hänen omaishoitajanaan kolmetoista vuotta ennen Benjaminin siirtymistä Konstiin.

– Kotona oli niin paljon haasteita, ettei hän pystynyt enää asumaan siellä, Kärki kertoo poikansa asumisjärjestelyistä.

Jo ennen Konstiin siirtymistä Benjamin oli tilapäishoidossa ja useammalla parin viikon akuuttijaksolla Konstissa ja sitä edeltäneillä osastoilla. Viime kesänä akuuttijaksoja alkoi olla enemmän ja lopulta syksyllä hän siirtyi ympärivuorokautiseen osastokuntoutukseen. Siirtyminen kotoa Konstiin oli helppoa, koska paikka ja työntekijät olivat jo hänelle tuttuja.

– Benjamin on sopeutunut hyvin. Tuntuu että hänellä on siellä hyvä olla, Kärki sanoo.

Benjamin pääsee käymään kotona perheensä luona oman vointinsa mukaan. Lisäksi perhe saa käydä vierailemassa Benjaminin luona Konstissa. Konstissa hän asuu Vilja-yksikössä.

– Benjaminista kyllä näkee, että hänellä on kaikki hyvin. Vaikka hän haluaakin aina kovasti tulla takaisin kotiin ja olla kotona, hän lähtee aina levollisena takaisin Konstiin. Kyllä sen näkisi, jos hän ei tykkäisi olla siellä.

Asiallinen viestinvälitys kerää kiitosta

Kommunikointi työntekijöiden kanssa on Kärjen mukaan ollut sujuvaa.

– Puolin ja toisin keskustellaan aina Benjaminin voinnista. Olen aina saanut hyvin palautetta, sekä haasteista että positiivisistakin jutuista. Se on mielestäni mukavaa, että he jaksavat aina kertoa myös niitä hyviäkin asioita. On kiva saada viestiä vaikkapa perjantai-iltana, jossa kerrotaan Benjaminin käyneen poreammeessa tai paistamassa makkaraa ja että hänen päivänsä on ollut hyvä.

Tieto kulkee hänen mukaansa aina asiallisesti ja kanssakäynti on avointa. Benjaminin koulunkäynnin järjestely ei ole aina sujunut toivotusti, joten Kärki arvostaa Konstia paikkana, jossa Benjaminia aidosti ymmärretään.

– Mielestäni Konstin työntekijät ovat ammattilaisia ja arvostan heidän tekemäänsä työtä suuresti. Se ei ole mikään helpoin työpaikka ja meno on varmasti värikästä ja vaihtelevaa.

Kärki haluaakin kiittää työntekijöitä.

– On ollut todella mukavaa, että meillä on hyvät välit ja voimme vaihtaa kuulumisia avoimesti. Ei ole koskaan tullut sellaista fiilistä, etteikö minulle kerrottaisi jotain tai ettenkö itse voisi kertoa heille mitä mielen päällä on. Yhteistyö on ollut mutkatonta ja haluan kiittää kaikkia.

Konstin toiminnasta Kärki ei löydä negatiivista sanottavaa. Hän kuitenkin toivoisi, että osaamiskeskuksen tiloja kehitettäisiin siten, että asukkaat pääsisivät jakautumaan niissä nykyistä paremmin.

– Osa siellä on hyvinkin äänekkäitä ja se saattaa nostaa kierroksia muillakin. Jollakin siellä saattaa olla hyvä päivä, josta tuleekin sitten huono päivä sen takia, kun toisesta lähtee niin paljon ääntä.

Mikä on Vaativien erityispalvelujen osaamiskeskus OYS Konsti? Lue lisää täältä!