Hyvässä hoidossa

Elämää endometrioosin kanssa

Julkaistu:

Nuoresta asti vaivannut endometrioosi on hankaloittanut Susanna Suomelan elämää. Hyvän hoidon ansiosta tilanne on nyt parempi kuin koskaan. Kokemukset hoidossa vaikuttivat myös hänen alanvalintaan.

 Susanna Suomela, kuva Martta Häyrynen

Susanna Suomelan endometrioosi on ollut mukana hänen elämässään heti ensimmäisistä kuukautisista asti. Ne olivat hyvin kipeät heti alusta alkaen ja viikot kuukautisten kanssa tuntuivat raskailta. 16-vuotiaana hän pääsi hoitoon, neuvolan kautta lähetteellä OYSin endometrioosispelialistille.

– Itse lähetteestä meni ehkä pari kuukautta ensimmäiseen poliklinikkakäyntiin. Siitä asti minulla on ollut jatkuva kontakti sinne.

Ennen lähetettä Suomela sai taistella hoitonsa puolesta nuorena potilaana. Poliklinikalle päästyään hoito alkoi edetä kivuttomasti ja sulavasti eteenpäin. Vahva tukipiiri ympärillä antoi voimaa jaksaa.

– Olen päässyt aika helpollakin ja olen tosi kiitollinen siitä. En ole kohdannut kertaakaan vähättelyä, kun olen ollut hoidettavana eikä kertaakaan ole ollut sellainen olo, että jäisin yksin tai en saisi tarvitsemaani apua.

Empaattinen hoito jää mieleen

Henkilökunnan läsnäolo ja tuki on ollut Suomelan mielestä lämmittävää. Vieressä oleva kätilö, joka on tukenut, kuunnellut ja tsempannut on tehnyt poliklinikkakäynneistä rauhoittavia. Joskus Suomela on joutunut tulemaan paikalle ambulanssin kyydissä.

– Siellä on heti otettu minut hymyssä suin vastaan, huolehdittu sänkypaikka ja että kivut saadaan pois. Siellä on aivan huippuja tyyppejä töissä ja se läsnäolo mihin he ovat kykeneviä jää aina mieleen joka käynniltä.

Suomela on käynyt alusta asti samalla lääkärillä ja nykyään pärjää hyvin pelkkien vuosikontrollien avulla. Tilanne taudin kanssa on hyvä.

– Olen tosi tyytyväinen omaan lääkäriin, koska sitä ei monella ole tällaisen sairauden kanssa.

Hän haluaa muistuttaa muita sairauden kanssa painivia siitä, ettei koskaan tarvitse olla yksin.

– Jokainen ansaitsee hyvää hoitoa ja tulla kuulluksi, eikä siitä omasta oikeudesta pidä koskaan luopua. Tätä sairautta ei tarvitse koskaan hävetä, eikä sen kanssa tarvitse olla yksin. Meitä on monta ja hyvää hoitoa on saatavilla.

Hyvä hoito inspiroi opiskelemaan

Suomela opiskelee tällä hetkellä kätilöksi. Alanvalintaan vaikutti vahvasti poliklinikalta saatu hoito sekä työntekijöiden myötätunto ja empaattisuus.

– Jos mietin omaa uraani tulevaisuudessa, niin ehdottomasti haluaisin tehdä töitä endometrioosipotilaiden kanssa. Se ei ole niin tunnettu sairaus ja haluaisin edistää sitä tilannetta huomattavasti parempaan suuntaan.

Alkuun Suomelaa jännitti ajatus siitä, meneekö alanvalinta liian läheltä omaa henkilökohtaista elämää. Hän suoritti kuitenkin keväällä harjoittelun endometrioosipotilaiden parissa ja varmuus omasta alasta vahvistui.

– Se oman potilasaseman on osannut jo käsitellä niin hyvin, että ammattilaisena toimiminen ja ammatillisen roolin hakeminen ei ollut enää niin iso kynnys astuttavaksi.

Valmistumisen jälkeen Suomela haluaa myös nähdä laajasti kätilön työn eri osa-alueita. Tulevaisuudessa hän näkee esimerkiksi endometrioosihoitajan työn mahdollisena vaihtoehtona, koska työnkuva kuulostaa hänen mielestään kiinnostavalta.

– Tuoreena kätilönä haluan saada paljon kokemusta kaikesta, mutta ajatus tulevaisuudessa endometrioosipotilaiden kanssa työskentelystä motivoi ja kiinnostaa.