Uusi sairaala

Arktinen kesä loistaa osaamiskeskuksessa

Julkaistu:

Reidar Säreistöniemen Arktinen kesä -teos ilahduttaa kävijöitä kehitysvammahuollon osaamiskeskuksessa Peltolassa.

 Reidar Säreistöniemen Arktinen kesä -teos on oranssinkeltainen,värikäs teos'.
Reidar Säreistöniemi maalasi teoksen Arktinen kesä 1973. Kuva Tiina Mäki

Säreistöniemen teos on ollut osa kehitysvammahuollon historiaa 1970-luvun puolivälistä lähtien. Teos on loistanut Tahkokankaan palvelukeskuksessa vuosikymmeniä ja sai äskettäin, kuntotarkastuksen jälkeen uuden sijoituspaikan osaamiskeskuksen uusista tiloista Peltolasta.

Säreistöniemen teoksen hankki kehitysvammahuollon johtaja Yrjö Rajamäki. Hän teki hankintapäätöksen hetken mielijohteesta vierailtuaan lomallaan taiteilija Säreistöniemen kotona Kittilän Kaukosessa. Matka vanhaan Säreistöön taittui kovassa pakkasessa moottorikelkalla Ounasjokea pitkin.

Vieraanvaraisen isännän esitellessä kotiaan ja töitään Rajamäki päätti ostaa yhden teoksista. Hinnaksi sovittiin aluksi 32 000 suomenmarkkaa, mutta Säreistöniemi pudotti hintaa 7 000 markalla kuultuaan, että se sijoitettaisiin kehitysvammaisten Tahkokankaan palvelukeskukseen.

Keräysvaroin osa hinnasta

Teoshankinta ei ilahduttanut kaikkia silloisen kuntaliiton hallituksen päättäjiä, koska Rajamäki oli ostanut teoksen kysymättä siihen lupaa ennakkoon. Hallitus antoi teoksen maksuun kuitenkin 15 000 markkaa, loput 10 000 markkaa hankittiin yhden lahjoituksen turvin ja yleisökeräyksellä. Aktiivina keräyksessä toimi Oulun Kauppahotellin omistaja Liisa Lisko.

Teos saapui Ouluun noin kuukauden sisällä Säreistöön tehdyn vierailun jälkeen. Maalaus sijoitettiin Tahkokankaan ruokasalin kabinettiin.

Kateissa muutaman päivän

1980-luvulla teos anastettiin palvelukeskuksen tiloista. Poliisi löysi teoksen parin päivän kuluttua yksityisasunnosta Tahkokankaan henkilökunnalta saadun vihjeen perusteella. Kahden miehen ajatus varastaa kuuluisan taiteilijan teos oli syntynyt, kun miehet olivat asioineen ja ruokailleet palvelukeskuksessa.

Anastuksen jälkeen teos sijoitettiin takaisin omalle paikalleen vahingoittumattomana.  Varotoimena se asetettiin vitriiniin, jossa oli hälytysjärjestelmä.

Kun kehitysvammahuolto muutti vuonna 2019 Peltolaan uusiin tiloihin, teos seurasi uuteen osoitteeseen. Teos on sijoitettu vanhaa perinnettä kunnioittaen ruokasalin seinälle, josta sen voivat nähdä kaikki osaamiskeskuksessa käyvät.

 

Arktinen kesä

  • Tempera ja öljymaalaus pellavakankaalla
  • Reidar Säreistöniemi (1925-1981) on yksi tunnetuista lappilaisista kuvataitelijoista, jolle ominaista olivat värikylläiset teokset. Hän ammensi ideoita taiteeseena Lapin luonnosta, ihmisistä.
  • Teoksen syntyvuonna 1973 Reidas Säreistöniemi teki mm. teokset: Lapinkylä jää tekojärven alle, Luostari Yoldianmeren rannalla, Rakastavaiset yöauringon sillalla, Röyninkuru ja Reidarin joululaulu.