Tutkimus & opetus

Oulun Duodecim palkitsi

Julkaistu:

Oulun Duodecim-seura jakoi Nuoren tutkijan tunnustuspalkinnon LT Milla Kuusistolle ja Vuoden Kandikollega -palkinnon LK Jakub Bazialle.

 Kuvassa akub Bazia ja Milla Kuusisto. poseeraavat kameralle
Palkitut Jakub Bazia ja Milla Kuusisto. Kuva Jussi Tuokkola

Oulun Duodecim-seura luovutti keskiviikkona Pohjolan Lääkäripäivien avajaisissa avajaisissa myös 5 000 euron tutkimusapurahat LT Timo Kaakiselle, dosentti Matti Pokelalle ja LT Elina Urpilaiselle sekä 2 000 euron matka-apurahat tieteellisiin kongresseihin osallistumista varten LK Henrik Appelille, LL Jenni Kinnuselle ja LL Sanna Mustaniemelle.

Lääketieteen tohtori Milla Kuusisto valmistui Oulun yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2016 ja väitteli diffuusin suurisoluisen B-solulymfooman hoidon ongelmakohdista joulukuussa 2015. Kuusisto aloitti tutkimustyön tekemisen lääketieteen toisen vuosikurssin syksyllä syventävien opintojensa parissa.

Hän on toiminut tutkijana Oulun yliopistollisen sairaalan syöpätautien ja sädehoidon klinikassa vuodesta 2012 sekä hematologian klinikassa vuodesta 2019 lähtien – onkologian professori Outi Kuittisen ja kliinisen syöpätautiopin professori Taina Turpeenniemi-Hujasen tutkimusryhmissä.

Milla Kuusisto perustaa parhaillaan omaa veritauteihin, erityisesti myeloomaan keskittyvää tutkimusryhmää ja toimii neljän väitöskirjatutkijan sekä kahden opiskelijan syventävien opintojen ohjaajana. Hän jatkaa edelleen tutkimuksen tekemistä potilastyönsä rinnalla. Tällä hetkellä hän erikoistuu hematologiaan OYS:ssa.

– Koen, että potilastyö tukee tutkimustyötä ja päinvastoin. Tehtävänkuvan monipuolisuus auttaa myös työssä jaksamisessa. Tällainen yhdistelmä olisi minulle täydellinen myös jatkossa.

Bazia kiitellään yhteisöllisyydestä

Vuoden Kandikollega -tunnustuksen saanut LK Jakub Bazia on todella pidetty Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijakavereidensa keskuudessa.

Palkitsemisperusteluissa todetaan muun muassa näin:

– Jakub Bazia tekee pyyteettömästi töitä koko kurssimme puolesta ja huomioi tasapuolisesti toiveemme. Jakubista voi todella sanoa, että hän on kaikkien kaveri. Hänen seurassaan on hyvä ja tervetullut olo niin luentosalissa, lounaalla kuin kiltahuoneellakin. Jakub luo yhteishenkeä pienillä arkisillakin asioilla ja huolehtii, että kukaan ei jää porukan ulkopuolelle. Ongelmatilanteissa Jakub asettuu isännän rooliin ihailtavalla diplomaattisuudellaan huomioiden useampia näkökulmia ja ratkomalla ristiriitoja rakentavalla ja sovittelevalla tavallaan.

Vuoden Kandikollega -palkinnon säännöissä todetaan, että palkinnon saajaksi voidaan ehdottaa lääketieteen kandidaattia, joka on toiminut esimerkillisesti rakentavan hengen ja ilmapiirin luojana ja ylläpitäjänä opiskelijayhteisössä sekä osoittanut halua toimia potilaan parhaaksi ihmisyyttä kunnioittaen.

Jakub Bazian isännöimää lääketieteen vuosikurssia kehuttiin myös vuolaasti opiskelijajoukossa.

oimin mielelläni rakentavan yhteishengen ja kannustavan opiskeluilmapiirin eteen.

– Hyvä kollegiaalisuus on tukipilari ja silta, joka auttaa niin lääkäreitä kuin lääketieteen opiskelijoitakin hoitamaan potilaita parhaalla mahdollisella tavalla, Bazia sanoo.

Hänen mukaansa ilman hyvää ja sujuvaa kollegiaalista kanssakäymistä –  kuten oman osaamisensa jakamista muille – potilaiden korkeatasoinen hoito ei olisi Suomessa mahdollista. Kollegiaalisuus mahdollistaa sen, että myös uraansa aloitteleva lääkäri selviää työssään ja hänen osaamisensa kasvaa.