Töissä Oysissa

Uutta oppimassa

Julkaistu:

Kesätyöntekijä Viljami Kallio työskentelee OYS osaajayksikön kautta akuuttityössä. Uutta osaamista on jo kertynyt ja tehtäviä haastavuus ja monipuolisuus on kiehtovaa.

 Viljami Kallio istuu puistonpenkillä, taustalla on OYSin uuden sairaalan rakennustyömaa.
Viljami Kallio on vaikuttunut siitä, miten paljon OYSissa on työlleen omistautuneita hoitajia.

Lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija Viljami Kallion kokemus OYSista ei ole vielä pitkä, mutta akuuttitehtäviin hän on erittäin motivoitunut. Kallio sanoo, ettei hän voisi tehdä töitä pelkästään tutussa ja turvallisessa paikassa, vaan työn pitää olla vaihtelevaa, haastavaa ja ammatillista osaamista kehittävää.

Kallio haki lähihoitajan vakituista paikkaa Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Sitä hän ei saanut, koska sairaanhoitajaopinnot olivat jo niin pitkällä. Sen sijaan osaajayksikkö tarjosi hänelle pitkäaikaisempaa sijaisuutta.  Kallio tarttui tilaisuuteen, eikä ole katunut.

– Osaajayksiköön tutustuminen sujui hyvin. Minulle tuli lämmin fiilis ja koin olevani odotettu työntekijä. Se tuntui mukavalta.

Hoidon ytimessä

Kolme vuotta sitten lähihoitajaksi valmistunut Kallio työskenteli aiemmin Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan keskussairaalassa ensihoidossa, päivystyksessä ja päivystysosastolla. OYSissa helmikuussa aloittanut Kallio on ollut valvonnassa ja teholla. Toiveissa on, että kesän aikana hän työskentelisi myös päivystyksessä, mutta neljän viikon sairasloma toukokuussa siirsi suunnitelmia.

–  Paljon on saanut ja pitänyt oppia uutta. Hoitokäytännöissä on osin isojakin eroavuuksia aiempaan ja uusia potilasryhmiä on tullut mukaan. Ensihoidossa sain kokea potilashoitoa vain kotoa sairaalaan. Nyt olen saanut seurata sydän- ja neurokirurgisia potilaita koko ongelman hoitamisen ydinalueen läpi.

Kallion mielestä akuuttityön merkittävyys kumpuaa myös siitä, että hän saa osallistua laajalla skaalalla eri erikoisalojen työhön ka olla mukana yliopistollisen sairaalan laajassa moniammatillisessa yhteistyössä.

Paljon odotuksia

Osaajayksikkö saa työympäristönä Kalliolta varauksettoman kiitoksen. Hänestä tuntuu mukavalta, että työvuoroja on pystytty järjestämään niin, että sairaanhoitajaopintojakin on pystynyt viemään eteenpäin.

– Minulla on tosi hyvä esimies osaajayksikössä: Marja Kilpeläisen kanssa asiat hoituvat mutkattomasti ja olen saanut häneltä hienosti tukea.

Yksiköissä näkyy selkeästi se, että kaikki odottavat uuteen sairaalaan pääsyä. Jokainen toivoo, että uusissa tiloissa on mukavampaa työskennellä ja tilat ovat potilas- ja omaisystävällisemmät kuin mitä vanhentuneet tilat nyt tarjoavat.

Kallio tuli yliopistosairaalaan, kun uusi organisaatio oli juuri otettu käyttöön. Siitä puhutaan yhä paljon.

– Minä tulin uuteen tilanteeseen, jossa eri yksiköitä oli yhdistetty. Yhteisten käytäntöjen oppimiseen käytetään paljon aikaa eikä ole helppoa, kun monen eri syväosaajan pitää löytää yhteiset tavat toimia. Ja näkyyhän sekin, että koronan ja työntekijäpulan takia esimiesten on ollut vaikea ehtiä kehittää uutta.

Kallio valmistunee sairaanhoitajaksi vuoden kuluttua. Tulevaisuudelta hän odottaa uusia haasteita ja ammatillisen osaamisen kehittymistä.

–  OYS voi olla työpaikka, johon voisin jäädä valmistumisen jälkeenkin. Mitään negatiivisia fiiliksiä ei ole, pelkästään positiivinen vire.  Viihtyisä työ on tärkeää, ja tällä hetkellä suhtaudun luottavaisesti tulevaisuuteen.