Tiedote

Riskialueilla liikkuvien on hyvä ottaa puutiaisaivotulehdusrokote jo alkuvuodesta

Julkaistu:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen kohderyhmiin kuuluvia ottamaan rokotteet jo alkuvuodesta. Näin he ehtivät ottaa kaksi rokotetta ennen kevättä, jolloin punkit heräävät. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella maksuttoman perusrokotussarjan saavat Raahen edustalla sijaitsevan Preiskarin saaren asukkaat ja mökkiläiset. Preiskarin saaressa pitkäaikaisesti oleskeleville rokotteita suositellaan omakustanteisena. Myös Iissä ja Hailuodossa suositellaan ottamaan rokotteet, jos liikkuu luonnossa ja viheralueilla. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

Raahen edustalla sijaitsevan Preiskarin saaren asukkaat ja mökkiläiset saavat perusrokotussarjan maksutta

Raahen edustalla sijaitsevan Preiskarin saaren asukkaat ja mökkiläiset kuuluvat kansallisessa rokotusohjelmassa TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotteen kohderyhmään. Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. 

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja rokottaminen on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta.

Hailuoto ja Ii mukana rokotussuosituksissa 

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla riski puutiaisaivotulehdukselle ei ole yhtä suuri kuin ohjelmaan kuuluvilla alueilla. Näillä alueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen. 

Pohjois-Pohjanmaalla tällaisia ovat Hailuoto ja Ii, joissa rokotteita suositellaan omakustanteisena luonnossa ja viheralueilla oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueilla paljon ulkoileville henkilöille. Lisäksi Raahessa Preiskarin saaressa pitkäaikaisesti oleskeleville, jotka eivät ole saaren asukkaita tai mökkiläisiä, suositellaan rokotteita omakustanteisena. 

Aika rokotukseen varataan paikkakuntakohtaisesti

Raahen edustalla sijaitsevalla Preiskarin saaren asukkaat, mökkiläiset ja siellä pitkäaikaisesti oleskelevat voivat varata ajan rokotukseen Hyvinvointipiste NeuvoRassista puh. 040 135 8455 ma–pe klo 8–15 tai Raahen terveyskeskuksesta puh. 08 669 2600 ma–pe klo 10–15.

Hailuodossa luonnossa ja viheralueilla oleskelevat asukkaat ja mökkiläiset sekä alueella paljon ulkoilevat henkilöt voivat varata ajan rokotukseen Hailuodon terveyskeskuksesta puh. 020 630 6060 ma–to klo 8–16, pe klo 8–15. Puheluun vastaa Pihlajalinnan sairaanhoitaja. Rokotteet annetaan vastaanotolla.

Iin kunnassa luonnossa ja viheralueilla oleskelevat asukkaat ja mökkiläiset sekä alueella paljon ulkoilevat henkilöt voivat varata ajan rokotukseen Iin neuvolasta puh. 040 188 2890, 050 310 6959 tai 040 646 2259 ma–pe klo 8–9.

Suojautuminen punkin puremalta

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään. Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote voi antaa lisäsuojaa, kuten myös päivittäinen punkkisyyni. Se tehoaa erityisesti borreliaan, joka on merkittävästi TBE:tä yleisempi Suomessa.

Lisätiedot

Lisätiedot rokotuksista Pohteen verkkosivulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedote 15.1.2024: Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvoivat selvästi viime vuonna – kansallinen rokotusohjelma laajenee useilla paikkakunnilla