Tiedote

Raskauden keskeyttämisen käytännöt muuttuvat Pohteella 1.9.2023

Julkaistu:

Raskauden keskeyttämistä koskeva laki uudistuu 1.9.2023 alkaen. Aiemmin raskauden keskeyttämiseen vaadittiin useimmissa tapauksissa kahden lääkärin lausunto, ja raskaudenkeskeytykselle tuli esittää peruste. Uuden lain mukaan raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskausviikon loppuun saakka.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteella raskaudenkeskeytyksiä tehdään OYSin naisten poliklinikan lisäksi Raahen ja Oulaskankaan sairaaloissa sekä Kuusamon terveyskeskuksessa. Toimenpiteeseen ei tarvita lääkärin lähetettä vaan potilas voi varata ajan OYSiin joko OmaOys -palvelun kautta tai puhelimitse naisten poliklinikalta (puh. 08 315 3107). Ajanvaraus Raaheen (puh. 08 669 2621) ja Oulaskankaalle (puh. 08 315 7705) tehdään toistaiseksi puhelimitse. Kuusamossa ajanvaraus tapahtuu yhteydenotolla neuvolan ajanvarausnumeroon (puh. 040 860 8633). Potilas saa raskaudenkeskeytyksen omasta pyynnöstään 12. raskausviikkoon asti, jonka jälkeen lupa pitää hakea Valviralta.

Raskaudenkeskeytys tehdään yleensä lääkkeellisesti ja voidaan tehdä raskauden kestosta riippuen joko kotona, poliklinikalla tai osastolla. Päätös raskauden keskeyttämisestä voi olla vaikea ja aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia. Mikäli potilas on epävarma raskaudenkeskeytyksestä, kannattaa hänen varata ensin aika omalle terveysasemalle.