Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto aloitti työnsä

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto aloitti toimikautensa, kun 79 vaaleilla valittua aluevaltuutettua kokoontui ensimmäiseen viralliseen kokoukseensa 1.3.2022.

Asialistalla oli muun muassa valtuuston järjestäytyminen sekä aluehallituksen, tarkastuslautakunnan ja muiden toimielinten asettaminen. Valtuusto päätti myös hyvinvointialuejohtajan viran hakuun laittamisesta.

Kokouksen alussa kuultiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntalaulu Sven Seebeckin, saksofoni ja Tapio Maunuvaaran, trumpetti, esittämänä. Aluevaltuuston vanhin jäsen Niilo Keränen avasi kokouksen ja johti puhetta, kunnes aluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin Kai Pajala.

Hallintosääntö muodostaa hyvinvointialueen työn pohjan

Hallintosäännön käsittelyn alkuun kuultiin muutosjohtaja Ilkka Luoman puheenvuoro hyvinvointialueen valmistelusta. Hallinnon vastuuvalmistelija ja kokouksen sihteerinä toimiva Sari Haataja esitteli hallintosääntöluonnokseen tulleita muutoksia.

Ryhmäpuheenvuorot hallintosääntöön esittivät aluevaltuustoryhmien puheenjohtajat Niilo Keränen, Keskusta, Pekka Simonen, Kokoomus, Pirjo Sirviö, SDP, Anna Koskela, Perussuomalaiset, Anne Huotari, Vasemmistoliitto, Susa Vikeväkorva, Vihreä liitto, Marja-Leena Kemppainen, Kristillisdemokraatit, Tuukka Mäkiranta, Valta kuuluu kansalle, ja Jussi Arponen, Liike Nyt.

Hallintosäännöstä käytiin vilkasta keskustelua. Kolmesta muutosehdotuksesta äänestettiin.

Perussuomalaiset esittivät ryhmätuen määräksi 0 euroa valtuutettua kohden vuodessa. Pohjaehdotus voitti äänin 66–12.

Juha Richter ehdotti ja Anna Koskela kannatti muutosta toimialuejakoon siten, että viisi toimialuetta ovat perhe- ja sosiaalipalvelut, terveyden- ja sairaanhoidon palvelut sekä OYS-psykiatria, ikäihmisten palvelut, vammaispalvelut ja OYS-sairaala- ja ensihoidon palvelut. Pohjaehdotus voitti äänin 51–27.

Ryhmänjohtajien esitys korvauksen maksamisesta alalla yleisesti noudatettavan tason mukaisesti kulukorvauksena hyväksyttiin yksimielisesti.

Toimenpidealoitteina hyväksyttiin, että vuoden 2022 aikana selvitetään ja arvioidaan hallintosäännön kokonaisuuden toimivuutta ja että henkilöstön edustuksellisuutta mahdollistetaan esimerkiksi johtoryhmissä.

Hyvinvointialuejohtajan virka haettavaksi

Muutosjohtaja Ilkka Luoma valittiin vt. hyvinvointialuejohtajaksi.

Aluevaltuusto päätti perustaa hyvinvointialuejohtajan viran ja vahvisti viran kelpoisuusvaatimukset. Virka täytetään toistaiseksi voimassa olevana. Virka julkistetaan haettavaksi ajalle 2.3.–15.3.2022 kello 14.30 saakka.

Lisätietoa hausta

Kokouksen pöytäkirja tulee nähtäväksi hyvinvointialueen verkkosivuille: https://pohjois-pohjanmaanhyvinvointialue.fi/aluevaltuusto/

Aluevaltuuston 1.3. tekemät toimielinten henkilövalinnat liitteessä