Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla aika laboratorionäytteenottoon varataan pääsääntöisesti NordLabista

Julkaistu:

NordLab on tuottanut suurimman osan Pohjois-Pohjanmaan julkisista laboratoriopalveluista vuoden 2023 alusta alkaen. Palvelun ulkopuolella ovat vain Siikalatva ja Kärsämäki, joiden osalta näytteenotto on ulkoistettu yksityisille palveluntarjoajille. Lisäksi Hailuodossa näytteenoton ajanvaraus tehdään terveyskeskuksen ajanvarauksen kautta ja Kuivaniemellä asioidaan hyvinvointipisteessä.

NordLab on pohjoisten hyvinvointialueiden omistama laboratorioalan palveluja tarjoava toimija, jolla on noin 80 yksittäistä näytteenottopaikkaa ympäri pohjoista Suomea. Näytteenottopaikoista 39 sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. NordLabin toimitusjohtaja Anne Piikiven mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) asukkaista jo lähes kaikki ovat NordLabin näytteenottopalvelujen piirissä.

”Kuntien laboratoriopalvelut on siirretty vuoden alusta NordLabille ja myös ajanvarausjärjestelmät on saatu nyt kevään aikana vaiheittain käyttöön. Poikkeuksen muodostavat Siikalatva ja Kärsämäki, jotka ovat ulkoistaneet terveyspalvelunsa yksityisille toimijoille. Lisäksi Hailuodossa ajanvaraus ja näytteenotto ovat terveyskeskuksen ja Kuivaniemellä hyvinvointipisteen palveluja”, kertoo Piikivi.

Laboratoriotutkimuksiin vaaditaan aina lääkärin tai hoitajan lähete.

Asioiminen NordLabilla helppoa

NordLabin ajanvaraus on keskitetty verkkosivulle https://www.nordlab.fi/. Verkkosivun kautta on mahdollisuus varata näytteenottoaika kaikkiin Pohjois-Pohjanmaan näytteenottopisteisiin ilman erillisiä tunnuksia tai kirjautumista palveluun. Kirjautuminen palveluun mahdollistaa kuitenkin omien varauksien helpon hallinnoinnin. Varauksen alussa valitaan maakunta tai alue ja palvelu, eli tarvitaanko verikoe, sydänfilmi (EKG), sokerirasitustesti, spirometria vai nielunäyte. Ajan näytteenottoon voi varata myös puhelimella maanantaista perjantaihin kello 7–17 numerosta 020 619 8019.

Asiakkaat voivat asioida oman maakuntansa sisällä missä tahansa näytteenottopisteessä kuntarajoista riippumatta. Maakuntarajat ylitettäessä mukana täytyy olla oman hoitopaikan valmiiksi tulostamat tarrat näytteisiin.

Viime vuonna avattiin yleinen asiakaspalvelunumero laboratorionäytteenoton asiakkaille. ”Puhelinnumeroon 08 2377 8911 voi soittaa matalalla kynnyksellä ja kysyä esimerkiksi näytteenottoon valmistautumisesta”, kertoo NordLabin johtava lääkäri Tuija Männistö. ”Vain tuloksia ei saa tästä numerosta, ne täytyy aina kysyä hoitoyksiköstä tai katsoa OmaKannasta”.

NordLab tuttu toimija Pohjois-Suomessa

Vuonna 2013 perustetun organisaation toiminta-alue on laajentunut hyvinvointialueuudistuksen myötä. ”Uudistuksen myötä NordLabista muodostettiin Pohjoisten hyvinvointialueiden omistama hyvinvointiyhtymä. Aiemmin kuntien tekemä näytteenotto on siirretty vuoden alusta NordLabiin. Samalla henkilöstö siirtyi NordLabille”, kertoo Piikivi.

Taustaa

NordLabissa työskentelee noin 750 laboratorioalan ammattilaista näytteenottajista analytiikan erityisasiantuntijoihin. Laboratorioissa analysoidaan vuosittain yli yhdeksän miljoonaa erilaista näytettä. Terveydenhuollon toimipisteissä NordLabin henkilökunnan tunnistaa vadelmanpunaisesta työasusta.

Asiakaspalvelunumero 08 2377 8911 tarjoaa neuvontaa arkipäivisin (ma-to 8-16, pe 8-15, arkipyhien aattoina 8-15). Numerosta saa yleisluontoista neuvontaa näytteenottoihin valmistautumisesta, laboratoriopalveluista ja -tutkimuksista, näytteiden ottamisesta, niiden käsittelystä tai asiantuntijapalveluista. Tietoturvasyistä tutkimustulokset on tiedusteltava omasta hoitoyksiköstä.