Tiedote

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen koronaepidemian leviämisalue

Julkaistu:

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärää rajataan aluehallintoviraston päätöksellä perjantaista alkaen. Kuten ravintolarajoitusten, myös osallistujarajoitusten vaihtoehtona on koronapassin käyttö.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen koronaepidemiakuvaa tiistaina 23. marraskuuta. Ryhmä totesi alueen täyttävän edelleen leviämisalueen kriteerit, sillä rokotuskattavuus on alueella muuta maata alhaisemmalla tasolla ja koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa on kasvanut. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

Alueella jo aikaisemmin käyttöön otettujen ravintolarajoitusten ja tulevana perjantaina voimaan astuvien kokoontumisrajoitusten odotetaan hillitsevän tartuntojen kasvua ja sen myötä myös sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrää. Aluehallintoviraston päätöksellä yli viidenkymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa kielletään Pohjois-Pohjanmaalla 26.11.-25.12. aikavälillä. Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia voidaan järjestää, jos niissä osallistujilta edellytetään koronapassia.

Lähestyvä joulunaika ja muut loppuvuoden juhlat lisäävät kävijämääriä esimerkiksi kauppakeskuksissa ja muissa yleisissä sisätiloissa. Koordinaatioryhmä suositteleekin kasvomaskin käyttöä aina myös rokotetuille henkilöille, kun liikutaan sellaisissa sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Rokottamattomille henkilöille maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Lisäksi ryhmä muistuttaa, että täyden rokotesuojan ehtii vielä hyvin hankkia joulun ja vuodenvaihteen juhlien turvaksi.

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.