Tiedote

Pohde sitouttaa nuoria lääkäreitä uudenlaisella rekrytointiputkella

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella testataan uudenlaista mallia yleislääketieteen erityiskoulutuksen toteuttamistavassa ensi syksynä. Haku koulutukseen alkaa välittömästi ja alustavasti haussa on kymmenkunta nuorta lääkäriä.

Koulutus järjestetään Oulun Terveyden ja Sairaanhoidon palveluiden ja OYS Geriatrian ja Yleislääketieteen keskuksen yhteistyössä ja se kestää 24 kuukautta.

Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää lääkäri perusterveydenhuollossa toimivan lääkärin tehtäviin, terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään sekä yhteistyöhön terveydenhuollon ja sosiaalihuollon henkilöstön kanssa.

”Koulutus kestää kaksi vuotta ja se sisältää sekä terveyskeskus- että sairaalajakson. Tarjolla on yhteistä koulutusta ja työnohjausta riippumatta siitä, millä jaksolla lääkärit ovat”, kertoo Jussi Piuva, Oulun alueen terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden ylilääkäri.

Maata mullistavasta hankkeesta ei Piuvan mukaan koulutuksessa ole kyse, vaan Pohteen tavoitteena on tarjota laadukasta perehdyttämistä lääkärin työhön ja saada samalla nuoret sitoutumaan kahdeksi vuodeksi Pohteen palvelukseen.

”Vetovoima saadaan laadukkaalla ohjaamisella ja ikäihmisten palvelujärjestelmän oppimisella. Ikäihmisten määrä kasvaa olit millä erikoisalalla hyvänsä, ja nyt nuoret lääkärit saavat siitä kokonaisvaltaisen ja monipuolisen tuntuman”, Piuva jatkaa.

Nuorten lääkäreiden yhdistyksen teettämän kyselyn mukaan vastavalmistuneiden lääkäreiden työssä viihtymisen kannalta tärkeimmäksi tekijäksi nousi hyvä ohjaus. Hyvä perehdytys ja ohjaaminen nousivat jopa palkkaa tärkeämmäksi tekijäksi, ja juuri tähän kysymykseen Pohde aikoo nyt vastata.

”Nuori lääkäri saa aloittaa turvallisessa ympäristössä, jossa tarjotaan tukea lääkäriksi kasvamiseen.”

Jokainen kahden vuoden koulutukseen osallistuva saa kilpailukykyisen palkan lisäksi henkilökohtaisen ohjaajan, ryhmässä käytävää työnohjausta ja kattavan työpaikkakoulutusohjelman.

”Korostamme ikäihmisten palveluketjua, mutta koulutus on todella monipuolista ja sitä yliopistokin meiltä edellyttää. Ei tämä pelkkää ikäihmisten kanssa työskentelyä ole, Piuva toteaa.