Tiedote

OYS:n vastaanotot voivat ruuhkautuvat syksyllä – koronaepidemian osalta tilanne vakaa

Julkaistu:

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) koronaepidemiassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Sairaalassa on edelleen yhteensä neljä potilasta ja uusia positiivisia näytevastauksia on saatu kolme kappaletta. Potilaita, joilla ei ole flunssaan viittaavia hengitystieoireita kehotetaan tulemaan vastaanotoille ajanvarauksen mukaisesti. Muita kehotetaan olemaan yhteydessä sairaalaan.

Sairaalassa on neljä potilasta, joista aamulla kaksi oli osastohoidossa ja kaksi tehohoidon piirissä. Pohjois-Pohjanmaalla positiivisia koronanäytteitä on otettu nyt yhteensä 63 kappaletta. Edellisen vuorokauden aikana näytteisiin saatiin kolme positiivista vastausta.

Uhkana vastaanottojen ruuhkautuminen syksyllä

Koronaepidemiaan varautumisen vuoksi tiettyjä ei-kiireettömiä toimenpiteitä on peruutettu ja siirretään pääosin tulevalle syksylle. Osa potilaista on perunut vastaanottoaikoja myös itse.

”Suuri osa sairaalasta toimii normaalisti aivan kuten ennenkin. Osan vastaanottoajoista olemme joutuneet siirtämään, mutta niissäkin olemme tehneet aina ensin lääketieteellisen arvion siitä, onko ajan siirtäminen potilaan kannalta turvallista. Tämän vuoksi on tärkeää, että kutsun saatuaan potilaat saapuvat vastaanotoille. Koronasta huolimatta sairaalassa on turvallista asioida”, toteaa OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Jos ennen vastaanottoaikaa potilas saa flunssaan viittaavia oireita, on syytä soittaa hoitavaan yksikköön ja keskustella mahdollisesta ajan siirtämisestä. Tässäkin kohtaa tehdään hoidon kiireellisyyden arvio ja päätetään, onko ajan siirtäminen potilaan kannalta turvallista.

Päivystyksen toimintoja suunnitellaan jatkuvasti

Koronatartuntaa epäilevät potilaat ohjataan soittamaan aina ensin yhteispäivystyksen numeroon p. 08 315 2655, mistä annetaan ohjeet yhteispäivystykseen saapumiseen ja näytteenottoon. Yhteyttä tulee ottaa välittömästi, jos ilmaantuu vakavia oireita, kuten hengenahdistus tai yleistila heikkenee niin, ettei selviä kotihoito-ohjeiden avulla. Yhteispäivystykseen saavutaan sivuovesta.

Koronaepidemian eteneminen tulee vaikuttamaan yhteispäivystyksen toimintaan ja ohjeet saapumiseen saattavat muuttua viikoittain. Korpelainen kehottaa seuraamaan sairaalan verkkosivua www.oys.fi.

”Muutokset saattavat tapahtua nopeastikin. Ajankohtainen tieto siitä, miten koronaa epäiltäessä kannattaa toimia, löytyy aina sairaanhoitopiirin verkkosivulta www.oys.fi. Tiedotamme myös muutoksista aina heti kun mahdollista”.

Lisätietoja

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi