Tiedote

OYSissa hoidetaan keskiviikkona vain synnytyksiä ja hätätilapotilaita – sairaala käytännössä kiinni

Julkaistu:

Paikalliset neuvottelut suojelutyön määrästä päättyivät tiistaiaamuna tuloksettomina. Huomenna keskiviikkona edes sairaalan päivystystoimintaa ei kyetä täysimääräisesti turvaamaan. Potilaita siirretään muualle ja OYSissa hoidetaan hätätilapotilaita.

Tehyn ja Superin lakon aikana on käyty päivittän paikallisia suojelutyöneuvotteluja välttämättömän päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon turvaamiseksi. Työntekijäpuoli ilmoitti yksipuolisesti toisen lakon ensimmäiselle päivälle, keskiviikolle 20.4. niin pienen suojelutyön määrän, että se toteutuessaan vaarantaapotilaiden turvallisuuden vakavasti.

Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) joudutaan käytännössä lähes sulkemaan keskiviikkona 20.4. Tehyn ja Superin lakon seurauksena. Tämän seurauksena keskiviikon aikana sairaalassa hoidetaan vain hengenvaarassa olevia hätätilapotilaita ja synnytyksiä supistetulla henkilöstömäärällä. Vastaanottoajat on peruttu.

”Sairaalan sulkeminen tarkoittaa sitä, että joudumme joko kotiuttamaan tai siirtämään potilaita muualle. Olemme varautuneet siirtämään potilaita Kemin, Kokkolan ja Kainuun keskussairaaloihin”, kertoo OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala. ”Lisäksi potilaita voidaan ottaa jonkin verran kuntien terveyskeskusten vuodeosastoille”

Oulaskankaan sairaalan päivystys Oulaisissa on suljettu kokonaan. Ainoastaan dialyysihoidot annetaan.

OYSin päivystykseen hakeudutaan vain vakavissa oireissa

OYSin päivystys on auki, mutta potilaista pystytään hoitamaan vain välttämättömän kiireelliset hätätilapotilaat. Muissa tapauksissa tulee olla yhteydessä terveyskeskukseen tai yksityiseen lääkäriasemaan. ”OYSiin tulee kuitenkin hakeutua aina, jos havaitsee esimerkiksi aivoinfarktin tai sydänkohtauksen oireita”, Nevala huomauttaa.

Kaikki ajanvaraustoiminta on peruutettu. Sairaalan diagnostiikka palvelee vain päivystystoimintaa kiireellisyysjärjestyksessä.

Synnyttäjiä ohjeistetaan hakeutumaan keskussairaaloihin

 Nevalan mukaan OYS ottaa vastaan synnyttäjiä, mutta normaalia niukemmalla kätilömäärällä. Nevala toivoo, että Pohjois-Pohjanmaan reuna-alueilta hakeudutaan synnyttämään keskussairaaloihin Kokkolaan, Kemiin tai Kajaaniin.

”Koska meillä on nyt vain vähän vuodeosastokapasiteettia, suosimme polikliinista synnytystä aina kun mahdollista. Jos äiti ja vauva voivat hyvin, pyrimme kotiuttamaan heidät suoraan synnytyssalista”.

oys.fi/lakko kertoo ajankohtaisen tilanteen

Muutoksia potilaiden hoidossa voi tapahtua nopeasti, eikä hoidoissa ja toimenpiteissä tapahtuvista muutoksista aina ehditä informoida potilaita riittävän ajoissa. OYS pyytää ajanvarauksella sairaalaan tulevia seuraamaan sairaalan viestintäkanavia:

  • omaoys.fi kertoo ajantasaisen tilanteen voimassa olevista ajanvarauksista
  • oys.fi/lakko kertoo kootusti sen hetkisen tilannekuvan sairaalan toiminnasta
  • sosiaalisen median kanaviin (@OYS_sairaala, @oyssairaala) viedään keskeiset muutokset sairaalan toimintaan liittyen