Tiedote

OYSin rytmihäiriöiden robotiikkahoito Euroopan huippua

Julkaistu:

Vakavien sydämen rytmihäiriöiden magneettinavigointihoidon osaamista ja kokemusta on Oulun yliopistollisessa sairaalassa poikkeuksellisen paljon ja toimenpiteiden määrä on maailmanlaajuisestikin merkittävä.

Katetriablaatiossa voidaan hyödyntää robotiikkaan perustuvaa magneettinavigointia. Teknologia on käytössä vaikeiden rytmihäiriöiden tutkimuksessa ja hoidossa kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa, mutta vain Oulussa ja Helsingissä toimenpiteiden määrä ja kokemus yltävät Euroopassa kymmenen parhaan sairaalan joukkoon ja globaalistikin vastaavaan määrään yltää vain noin 15 prosenttia sairaaloista.

OYS ylitti äskettäin 2 000 magneettiohjaustoimenpiteen määrän. OYSissa hoidetaan tämän menetelmän avulla keskimäärin viisi rytmihäiriöpotilasta viikoittain. Magneettinavigointiteknologia on ollut käytössä vuodesta 2009.

Magneettinavigointitekniikka tarkoittaa sitä, että kardiologi ohjaa sydämeen vietyä katetria magneettikentän avulla tietokoneelta. Hoitokatetrissa on pieniä magneetteja, joiden avulla sitä on joustavaa liikuttaa ja kohdentaa tarkasti korjattavalle alueelle 3D-tekniikan avulla.

Kun katetri on oikeassa paikassa, rytmihäiriöpesäkkeet voidaan tuhota lämmittämällä sydänkudosta radiotaajuusenergiaa hyödyntäen.

Vaikka teknologia soveltuu käytettäväksi kaikissa rytmikardiologien toimenpiteissä, sen käyttö on järkevää vain vaativassa katetriablaatiossa, johon tarvitaan 3D-tekniikkaa. OYSissa katetriablaatioita tekevät erikoislääkärit Jarkko Magga ja Miriam Műller.

–Magneettiohjauksen avulla pystymme tutkimaan ja hoitamaan kaikki vaikeista rytmihäiriöstä kärsivät pohjoisuomalaiset OYSissa, Jarkko Magga toteaa.

 

Aikanaan teknologia otettiin käyttöön helpottamaan henkilöstöpulaa. Teknologia mahdollisti sen, että jopa kuusi tuntia kestävässä vaativassa rytmikardiologian toimenpiteessä pärjätään yhdellä kardiologilla kahden sijaan.

–Näin on vapautettu toinen lääkäri tekemään muita toimenpiteitä. Olemme toinen Suomen huippukeskuksista, koska hyödynnämme teknologiaa paljon ja sitä kautta myös osaamisemme toimenpiteestä on vankkaa, Magga sanoo.

Katetriablaatiossa käytettävä tekniikka koostuu useammasta ohjelmistosta. Magneettiohjausjärjestelmän toimittaja Stereotaxis palkitsee OYSin osaajat 2000 hoidetun potilaan rajapyykin ylittämisestä keskiviikkona 5.10. kello 9.00 OYS Sydän -osaamiskeskuksen sydäntoimenpideyksikön salissa 1 (N5, 1 krs.)

–Maailmanlaajuisesti vastaavia laitteistoja on käytössä yli sata. Maailman mittakaavassa magneettinavigointilaitteiston käyttö rytmihäiriöiden hoidossa on kuitenkin edelleen varsin vähäistä. Suomi ja Oulu onkin ollut tässä edelläkävijä. Täällä esimerkiksi lähes kaikki kammioperäisistä rytmihäiriöistä hoidetaan magneettinavigointilaitteistolla, kertoo Senior Account Manager Antti Vuorinen Stereotaxikselta.