Tiedote

Oulun yliopistollisessa sairaalassa lääkevarkaudesta seurannut henkilötietojen tietoturvaloukkaus

Julkaistu:

Oulun yliopistollisen sairaalan vuodeosastolla on tapahtunut lääkevarkaus, jonka seurauksena useita potilaita kohtaan on tapahtunut henkilötietojen tietoturvaloukkaus.

Henkilötietojen tietoturvaloukkauksen seurauksena potilaiden lääkkeiden antokirjauksia voi olla virheellisesti merkitty potilastietojärjestelmään.

Väärät kirjaukset ovat seurausta tapahtumasta, jossa hoitohenkilökuntaan kuuluva henkilö on anastanut lääkkeitä omaan käyttöön ja tekonsa toteuttaakseen on tehnyt potilastietojärjestelmään vääriä merkintöjä.

Tapahtuma-aika on tämän hetkisten tietojen mukaan kevät-syksy 2021 välisenä aikana ja laajojen selvitysten perusteella loukkaus kohdistuu n. 20-30 potilaan potilasjärjestelmässä oleviin henkilötietoihin.

Potilaat on pyritty kartoittamaan mahdollisimman hyvin, mutta on mahdollista, että yksittäisiä potilaita löytyy vielä lisää.

Selvitettyihin henkilöihin sairaanhoitopiiri on ollut yhteydessä ja mikäli jatkossa henkilöitä selviää tutkinnan edetessä lisää, sairaanhoitopiiri ottaa potilaisiin yhteyden.

Tapahtumasta on tehty EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen henkilötietojen tietoturvaloukkausilmoitus tietosuojavaltuutetun toimistoon.

Sairaanhoitopiiri on pahoillaan tapahtuneesta ja käy prosessit läpi varmistaakseen sen, että vastaavaa ei pääsisi jatkossa tapahtumaan.

Oulun yliopistollinen sairaala on tehnyt asiasta tutkintapyynnön Oulun poliisilaitokselle. Rikosasian esitutkinnasta tiedottamisvastuu on poliisilla, joten OYS ei tiedota asiasta enempää.