Tiedote

Oikea-aikaisesti fysioterapeutin vastaanotolle videoyhteydellä

Julkaistu:

Videovälitteisellä fysioterapeutin suoravastaanottotoiminnalla tavoitellaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen asukkaita, joiden alueella ei joko ole fysioterapeutin suoravastaanottotoimintaa, välimatka palveluihin on pitkä tai asiakas itse mieluummin asioi tilanteessa etäyhteydellä. Fysioterapeutin videovälitteisen suoravastaanoton toimintaa laajennetaan vuoden 2024 aikana.

Pohteella jatketaan fysioterapeutin videovälitteisen suoravastaanoton toteuttamista osana digitaalisen sote-keskuksen toimintaa kahdeksan kunnan alueella: Oulu, Ylivieska, Alavieska, Nivala, Sievi, Reisjärvi, Haapajärvi ja Pyhäjärvi. Videovälitteistä suoravastaanottoa pilotoitiin 24.7.-31.12.2023 ja toiminta jatkuu vuonna 2024 osana Digitaaliset palvelut hoitotakuun edistäjänä Pohjois-Pohjanmaalla -hanketta (RRP2-hanke). Vuoden 2023 aikana tehdystä pilotoinnista saatiin hyviä kokemuksia. NPS-luku eli asiakkaan halukkuus suositella palvelua tuttavalleen oli 9,3 asteikolla 0–10.

Fysioterapeutin suoravastaanotolle hakeutuminen ja palvelumallin kuvaus

Fysioterapeutin suoravastaanotto korvaa käynnin lääkärissä sekä perinteisenä vastaanottokäyntinä että videovälitteisesti toteutettuna. Videovälitteisestä vastaanottokäynnistä peritään 10,90€ maksu. Videovastaanotolle pääset yleensä saman viikon aikana. Suoravastaanoton fysioterapeutti voi tarvittaessa myöntää sinulle sairauslomaa 1–5 vuorokautta ja ohjata sinua reseptivapaiden kipulääkkeiden käytössä. Fysioterapeutti voi ohjata sinut päivystykseen, konsultoida lääkäriä tai ohjata asiakkaan toiselle ammattilaiselle. Osallistu videovälitteiselle vastaanotolle paikassa, jossa pystyt näyttämään fysioterapeutille oireilevan kehonosan liikkeitä kameran kautta.

Voit saada ajan fysioterapeutin videovälitteiselle suoravastaanotolle, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi tuki- ja liikuntaelinvaivasi olevan kiireellinen. Arvioinnissa käytetään apuna fysioterapeutin suoravastaanotolle ohjautumisen kysymyslomaketta. Jos sinulla on tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvä kiireellinen hoidon tarve, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi tai digitaalisen sote-keskuksen hoitaja-chatiin. Olkapään, polven ja alaselän oireissa voit tehdä ensin Omaolo-oirearvion, jonka avulla saat tarkempia ohjeita. Jos vaivasi sopii fysioterapeutin vastaanotolle, saat Omaolosta suoraan ajanvarausmahdollisuuden fysioterapeutin videovälitteiselle suoravastaanotolle. Voit myös lähettää oirearvion vastauksesi fysioterapeutille katsottavaksi. Sinulle vastataan viestillä Omaolo-palvelussa.

Ohjeet digitaalisessa sote-keskuksessa asiointiin löydät sivulta https://pohde.fi/palvelumme/digitaalinen-sote-keskus/digitaalisen-sote-keskuksen-vastaanotot/. Kun sinulle on tehty ajanvaraus, fysioterapeutti ottaa sinut vastaan Fysioterapeutin videovastaanotto -tilassa. Lisätietoja antaa asiakasta hoitava taho.