Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa yhdessä kuntien ja järjestöjen kanssa.
Pohteen verkkosivuilta osoitteesta pohde.fi/lahisuhdevakivalta löytyvät ohjeet, miten pitää toimia, jos kohtaa lähisuhdeväkivaltaa. Omalle sivulleen on koottu myös järjestöjen tarjoama tuki lähisuhdeväkivallan uhreille, tekijöille ja todistajille.
Väkivalta voi olla fyysistä, henkistä, seksuaalista, taloudellista, kemiallista, kulttuurista, uskonnollista tai kunniaan liittyvää. Väkivaltaa on myös vaino, laiminlyönti, väkivallan uhka ja väkivallalle altistuminen.
– THL:n Terve Suomi -tutkimuksen mukaan lähisuhdeväkivaltaa esiintyy Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla aiempaa enemmän. Lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen ja siihen puuttuminen on meidän yhteinen tärkeä tehtävämme. Haluamme Pohteella varmistaa, että apu löytyy helposti ja nopeasti, sanoo Pohteella lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöstä vastaava osallisuus-, yhdyspinta- ja hyvinvointikoordinaattori Iida-Maria Bimberg.
Tietoisuutta lähisuhdeväkivallan ehkäisystä lisätään
Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn suunnitelman luonnos on ollut helmi- ja maaliskuun aikana lausunto- ja palautekierroksella osana Pohteen muita hyvinvointisuunnitelmia. Suunnitelmaa viimeistellään parhaillaan annettujen lausuntojen ja palautteiden pohjalta. Suunnitelman luonnos on nähtävillä Pohteen verkkosivuilla.
– Yksi luonnoksessa määritelty tavoite on lisätä asukkaiden ja ammattilaisten tietoisuutta lähisuhdeväkivallan ehkäisystä. Tulemme viestimään lisää ja kampanjoimaan yhteistyökumppaniemme kanssa, Iida-Maria Bimberg kertoo.
Muita suunnitelman luonnoksessa määriteltyjä tavoitteita ovat esimerkiksi henkilöstön osaamisen vahvistaminen lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi ja yhteistyöverkostojen luominen kuntien ja järjestöjen kanssa.