Tiedote

Koronaviruksen voi lievissä flunssaoireissa sairastaa kotona

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan terveydenhuoltoon tulee hakeutua koronatestiin vain poikkeustapauksissa. Oman kunnan käytännöt kannattaa tarkistaa oman kunnan terveydenhuollosta.

Lieväoireisen koronaviruksen aiheuttaman taudin voi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan. Flunssaoireissa kannattaa tehdä kaupasta tai apteekista ostettava koronan kotitesti.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien tulee hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa. Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten.

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee jäädä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellei henkilö tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistustatodistusta. Mikäli sairastuminen pitkittyy, tulee hakeutua terveydenhuoltoon lääkärin arviota varten.

Myös alueen jäljityskäytännöt muuttuvat. Jatkossa virallisesta koronatestistä positiivisen testituloksen saaneelle ei enää soiteta tartunnan jäljityksestä, vaan tartunnasta ilmoitetaan tekstiviestillä. Tekstiviestin saatua tulee jäädä kotiin, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Positiivisen tuloksen saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien henkilöiden, joilla ei ole kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, täytyy jäädä altistuskaranteeniin viideksi vuorokaudeksi positiivisen henkilön oireiden alkamisesta laskien.

Mikäli positiivinen tai altistunut henkilö tarvitsee virallista eristys- tai karanteenitodistusta, täytyy hänen olla arkipäivänä yhteydessä oman asuinkunnan jäljitykseen. Yhteystiedot voi tarkistaa oman kunnan nettisivuilta.