Tiedote

Koronatartuntojen määrä Pohjois-Pohjanmaalla laskusuunnassa

Julkaistu:

Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 2. helmikuuta järjestetyssä kokouksessaan, että alueelle aikaisemmin annetut suositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan. Jos myönteinen kehityskulku jatkuu, voitaisiin toisen asteen lähiopetuksen avaamista tarkastella ensi viikolla.

Pohjois-Pohjanmaan epidemiatilanne on kehittynyt kuluneen viikon aikana myönteiseen suuntaan. Sekä koronatartuntojen määrissä että ilmaantuvuudessa on tapahtunut alueella selvää laskua. Tartuntoja havaitaan nyt keskimäärin alle kymmenen tartunnan päivätahtiin. Suurin osa tartuntojen lähteistä pystytään selvittämään, eikä alueella ei ole havaittu viruksen varianttimuotoja.

Perheiden sisäisten tartuntojen lisäksi tämän hetken tartuntaluvuissa korostuu työpaikoilla levinneiden tartuntojen osuus. ”Suurin osa alueen tartunnoista on lähtöisin 20–40-vuotiailta nuorilta aikuisilta. Esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaaminen edeltävinä viikkoina ei ole vaikuttanut kielteisesti tartuntamääriin”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kertoo.

Koordinaatioryhmä muistuttaakin, että turvaväleihin, maskien oikeanlaiseen käyttöön ja käsihygieniaan on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti sellaisilla työpaikoilla, joissa etätyön tekeminen ei ole mahdollista.

Koordinaatioryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi aikaisemmin annetut suositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan. Ryhmä kiinnitti erityistä huomiota toisen asteen opetuksen järjestämiseen: nykyisten suositusten mukaan lukiot ja ammatilliset oppilaitokset ovat ylioppilaskirjoituksiin valmistavaa opetusta lukuun ottamatta etäopetuksessa. Jos epidemian kehitys säilyy alueella myönteisenä, voitaisiin lähiopetuksen avaamista tarkastella koordinaatioryhmän seuraavassa kokouksessa, tiistaina 9. helmikuuta.