Tiedote

Koronarokotteen tehosteannos iäkkäille ja tietyille riskiryhmille

Julkaistu:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta sitten, kun se saa myyntiluvan.

THL arvioi tiedotteessaan, että koronatautia esiintyy mahdollisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella. Tämän takia suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille suositellaan tehosteannosta. Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia. Syystalven tehosteannoksena käytetään todennäköisesti Pfizerin uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.

”Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen THL:n tiedotteessa.

Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Tämän vuoksi myöskin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Koronan perusrokotesarjaa tarjotaan Suomessa kaikille 12 vuotta täyttäneille, jotka haluavat ottaa rokotteen. Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta, ja 60–64-vuotiaille neljää rokoteannosta. Tehosteannoksilla tarkoitetaan perusrokotesarjan ja sairastettujen tautien lisäksi annettavia rokoteannoksia, jotka ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Rokotesuojan vahvistamisen tarve tehosteannoksilla vaihtelee ryhmittäin ja tilanteittain.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa myöhemmin, milloin syystalven tehosteannosta aletaan antaa. Korona- ja influenssarokote annetaan samalla rokotuskerralla. Rokotukseen varataan aika omasta terveyskeskuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen koronarokotustiedot löytyvät Rokotukset-palvelusta sivulta https://pohde.fi/palvelut/rokotukset/