Tiedote

Koronan kotitestejä suositellaan kaikille flunssaoireisille

Julkaistu:

Antigeeni-pikatestit ovat hyvä lisä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestejä suositellaan myös rokotetuille.

Antigeeni-kotitestejä suositellaan hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle kaikille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Kotitesti kannattaa siis tehdä, vaikka otettuna olisi täysi koronarokotesarja.

Kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee hakeutua testattavaksi terveydenhuoltoon. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä kotitestistä saatu negatiivinen testitulos vapauta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista. 

Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä. Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen, vasta-ainetestit puolestaan kertovat, onko henkilö joskus sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin. Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.

Flunssaoireissa on tärkeää jäädä kotiin sairastamaan.