Tiedote

Joditablettien jakelu raskaana oleville ja alle 3-vuotiaille aloitetaan Oulussa

Julkaistu:

Oulun alueelliset neuvolat aloittavat joditablettien jakamisen perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Säteilyturvakeskuksen ohje lääkejodin käytöstä mahdollisesta säteilyvaaratilanteessa. Kyse on ennakoivasta varautumisesta.

Joditablettien jakelu järjestetään neuvolakäyntien yhteydessä sekä erillisinä jakelupäivinä, joita Oulun neuvoloissa on syksyn aikana yhteensä viisi. Tabletteja jaetaan raskaana oleville, jotka saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa sekä alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille. Vanhempi voi hakea lääkkeen lapsen puolesta eli lapsen ei tarvitse olla mukana, jos haku tehdään yleisenä jakelupäivänä. Lapsen Kela-kortin esittäminen nopeuttaa asiointia. Tabletit ovat ilmaisia.

Jakelu neuvolakäynnillä tai erillisenä jakelupäivänä

Äitiys- ja lastenneuvoloiden kautta jakelu tapahtuu raskaana oleville ja alle 3-vuotiaiden vanhemmille seuraavan neuvolakäynnin yhteydessä. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen lähiaikoina, esimerkiksi syksyn aikana, voi valmisteen noutaa neuvolasta jakelupäivänä. Oulun neuvoloiden yleisinä jakelupäivinä joditabletteja on mahdollista hakea Kontinkankaan (Kajaanintie 46, B talo), Tuiran (Kangastie 16, 2krs), Haukiputaan (Simppulantie 15 a 3), Ylikiimingin (Vesaisenlinnantie 2), Yli-Iin (Kirkkokuja 2), Kiimingin (Terveystie 1), Kaakkurin (Pesätie 11) ja Oulunsalon (Kauppiaantie 10) toimipisteistä.

Jakelupäivät on jaettu sukunimien alkukirjainten mukaan ruuhkien välttämiseksi:

  • tiistai 22.8. kello 12-16, A-JU 
  • tiistai 5.9. kello 12-16, JY-LÅ 
  • tiistai 19.9. kello 14-16, LÄ-RE 
  • tiistai 3.10. kello 14-16, RI-ÖZ 
  • tiistai 17.10. kello 14-16, kaikki halukkaat 

 

Joditabletti otetaan vain viranomaisen kehotuksesta

Tablettien jakelun yhteydessä vastaanottaja saa annostusohjeen sekä tarkan käyttöohjeen. Valmistetta säilytetään kotona varotoimena säteilyvaaratilanteita varten ja otetaan ainoastaan viranomaisen kehotuksesta. Lääkejodi suojaa kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä. Päätöksen lääkejodin ottamisesta tekee Sosiaali- ja terveysministeriö Säteilyturvakeskuksen riskinarvioinnin pohjalta. Valmisteen tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta, ennakkoon otettuna joditableteista ei ole hyötyä. Tilanne, jossa joditabletteja tarvittaisiin, on erittäin harvinainen.

Erityisen tärkeää tablettien ottaminen on lapsille, raskaana oleville naisille sekä imettäville, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Lisäksi raskaana olevan ja imettävän aikuisen kilpirauhanen on suurentunut ja poikkeuksellisen aktiivinen.

Muulle väestölle eli yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan omaehtoista varautumista. Kotitaloudet voivat hankkia joditabletteja apteekeista.