Tiedote

Epidemiatilanne vaikeutuu Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassi auttaa pitämään yhteiskuntaa auki

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannekuvaa tiistaina 16. marraskuuta.

Koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Tällä hetkellä yli 12-vuotiaista pohjoispohjalaisista 76,5 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

Koronatartuntoja todetaan alueella pääasiassa rokottamattomassa väestössä. Myös sairaalahoitoa vaatineista potilaista suurin osa on ollut rokottamattomia.

Alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi. Alueellinen koordinaatioryhmä katsoo, että alueelle on välttämätöntä asettaa rajoituksia epidemian hillitsemiseksi.

Koronapassilla ravintolaan, jatkossa mahdollisesti myös yleisötilaisuuksiin

Leviämisalueita koskevat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin astuvat alueella voimaan keskiviikkona 17.11. valtioneuvoston päätöksen mukaisesti. Rajoitukset koskevat vain sellaisia ravintoloita, jotka eivät ota käyttöön koronapassia. Ravintolat, jotka edellyttävät asiakkailtaan koronapassia, eli todistusta täydestä koronarokotesarjasta, sairastetusta koronataudista tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä, voivat toimia normaalisti korona-ajan tavanomaisia hygieniaohjeita noudattaen.

Alueellinen koordinaatioryhmä esittää Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamääriä sellaisissa tilanteissa, joissa riski koronatartunnalle on korkea. Mikäli aluehallintovirasto päättää tapahtumia koskevista rajoituksista, on tapahtumajärjestäjillä mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia.

”Vaikka epidemiatilanne kehittyy huolestuttavaan suuntaan, näemme koronapassin käyttöönoton alueella myönteisenä asiana. Sen avulla epidemian kannalta välttämättömiä rajoituksia pystytään kohdentamaan vaikuttavasti, ja samalla pystymme pitämään yhteiskuntaa auki,” koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi.

Työpaikoilla huomiota turvallisuuteen, maskisuositukset ennallaan

Pohjois-Pohjanmaalla ei ole tällä hetkellä voimassa aiemman kaltaista, kansallisen tason leviämisvaiheen etätyösuositusta. Työpaikoilla suositellaan kuitenkin edistämään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Viime viikolla linjatut maskisuositukset ovat alueella voimassa edelleen. Sellaisille henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Rokotettujen henkilöiden suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet.

Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteessä maskia tulee käyttää, etenkin ruuhka-aikana.

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.