Tiedote

Epidemiatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla edelleen vaikeana

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen tilannekuvaa tiistaina 7.12.

Ryhmä totesi epidemiatilanteen säilyneen alueella pääosin edellisviikon kaltaisena. Tartuntoja todetaan paljon ja ilmaantuvuus on korkealla, vaikka tartuntamäärien kasvu onkin joulukuun ensimmäiselle viikolle tultaessa hidastunut. Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on edelleen korkealla tasolla. Tilanne aiheuttaa kuormitusta sekä erikoissairaanhoitoon että perusterveydenhuoltoon.

”Tilanne on vakava, mutta jokainen meistä voi vaikuttaa epidemian hillitsemiseen ottamalla rokotteen ja noudattamalla voimassa olevia suosituksia esimerkiksi etätyöstä ja maskien käytöstä. Sairaana ei tule lähteä ihmisten ilmoille, vaan on tärkeää sairastaa kotona”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala toteaa.

Pohjois-Pohjanmaalla on otettu tällä ja edeltävällä viikolla useita rajoitustoimia ja suosituksia, joiden vaikutusten odotetaan alkavan näkyä tilanteessa vähitellen. Esimerkiksi aluehallintoviraston päätös asiakas- ja yleisötilojen rajoittamisesta on astunut voimaan tänään tiistaina. Rajoitusten vaihtoehtona toimijat voivat edellyttää asiakkailta koronapassia.

Rokotekattavuus kipusi yli 80 prosentin

Alueellinen koordinaatioryhmä muistuttaa, että vaikka suositukset ja rajoitukset auttavat turvaamaan terveydenhuollon kantokykyä väliaikaisesti, ainoa kestävä tie ulos epidemiasta on riittävän korkea rokotekattavuus. Myönteistä on, että ensimmäisiä rokoteannoksia on Pohjois-Pohjanmaalla annettu edellisten kolmen viikon aikana aiempaa enemmän.

”Marraskuun loppupuolella ja joulukuun alussa ensimmäisiä rokoteannoksia on annettu noin 2000 rokotteen viikkotahtiin. Vielä lokakuussa ja marraskuun alkupuolella tahti oli noin 1000 rokotetta viikossa”, Nevala kommentoi.

Kaikkiaan Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaista asukkaista toisen rokoteannoksen on saanut nyt 80,3 prosenttia. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on vastaavasti 86,2 prosenttia yli 12-vuotiaista.