Tiedote

Digitaalinen sote-keskus laajenee matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen digitaalinen sote-keskus laajentaa toimintaansa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin. Laajeneminen tehdään kahdessa osassa. Elokuun 14. päivä alkaen toiminta pyörii arkisin kello 8­-20 ja 28. elokuuta alkaen palvelua saa joka viikonpäivä samoina kellonaikoina.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut tarjoaa mielenterveyspalveluiden chat-keskustelun ja psykiatrisen sairaanhoitajan videovastaanoton. Palvelu löytyy Pohteen verkkosivuilta ja se vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnusten avulla. Chat-keskustelussa asiakkaalla on mahdollisuus keskustella ammattilaisen kanssa viestien välityksellä.

Palvelua tarjotaan ensivaiheessa Ouluun ja Oulun eteläiselle alueelle. Oulun eteläiseltä alueelta ovat mukana entisen Kallion ja Selänteen kunnat, eli Alavieska, Haapajärvi, Nivala, Pyhäjärvi, Reisjärvi, Sievi ja Ylivieska.

Digitaaliset matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut auttavat, kun asiakas tarvitsee tukea mielenterveysongelmissa tai elämänkriiseissä. Hätätilanteessa asiakkaat hakeutuvat edelleen terveysaseman akuuttivastaanotolle, päivystykseen tai soittavat yleiseen hätänumeroon 112.

Mielenterveyspalvelun chat-keskustelussa tehdään hoidontarpeen arviointi terapianavigaattorin avulla, jonka jälkeen asiakas ohjataan mahdollisen jatkohoitoon. Digitaaliseen matalankynnyksen mielenterveyspalveluun voi hakeutua muun muassa lievän tai keskivaikean masennuksen, sosiaalisen jännittämisen, paniikkihäiriön, unettomuuden, elämän kriisien sekä alkoholin tai rahapelaamisen riskikäytön vuoksi.

Mielenterveyspalveluiden lisäämisellä digitaalisen sotekeskuksen palveluvalikoimaan vastataan niiden merkittävästi kasvaneeseen kysyntään.