Tiedote

Alle 3-vuotiaille lapsille soveltuvien joditablettien jako käynnistetään Pohteella

Julkaistu:

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde aloittaa joditablettien jakelun raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille sosiaali- ja terveysministeriön sekä säteilyturvakeskuksen ohjeen mukaisesti.

Syksyllä 2022 päivitetyn ohjeen mukaan hyvinvointialueen tulee hankkia ja jakaa joditabletteja raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille.

Pohjois-Pohjanmaalla joditablettien jakelu järjestetään neuvolakäyntien yhteydessä. Raskaana olevat saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa. Mikäli seuraavaan neuvolakäyntiin on pitkä aika, voi tabletteja hakea myös erikseen omasta neuvolasta.

Joditablettien mukana annetaan tarkat käyttöohjeet ja niitä säilytetään kotona vain varatoimena. ”Joditabletteja käytetään vain, jos pelastusviranomainen niin määrää. Joditablettia ei tule koskaan ottaa omatoimisesti”, muistuttaa yliopistosairaalan johtaja, professori Miia Turpeinen.

Muulle väestölle eli 3-40 vuotiaille suositellaan omaehtoista varautumista. Kotitaloudet voivat hankkia joditabletteja apteekeista. Lisätietoa STM:n ohjeesta.