Talous

Parantolan päivistä synnytysten muistoihin

Julkaistu:

Oulaskankaan sairaalamuseon mittava esinekokoelma henkii terveydenhuollon menneisyyttä ja kaikuu muistoja.

 Kuvassa vanhoja ruiskuja Oulaskankaan sairaalamuseossa.
Kuva OYS valokuvaus, TIina Mäki

Oulaskankaan sairaalan vanhassa puuparantolassa toimii sairaalamuseo, johon on koottu tuberkuloosiparantolan, Oulaskankaan ja lakkautetun Visalan psykiatrisen sairaalan historiaa. Museoesineet sijoitettiin upeaan– aikanaan 13. reservikomppanialle vuonna 1883 valmistuneeseen– taloon vuonna 2014 Oulaskankaan sairaalan 100-vuotisjuhlien kunniaksi.

Sen jälkeen sairaalan laatupäällikkö, sairaanhoitaja Päivi Saari on kartuttanut kokoelmaa muun muassa Visalan psykiatrisen sairaalan esineistöllä sekä synnytysosaston muistoilla.

Oulaskankaan tarina alkoi vuonna 1914 Oulaisten keuhkotautisparantolana. 20 sairaansijaa sisältänyt, tuberkuloosin hoitoon keskittynyt laitos oli Suomen ensimmäinen kunnan perustama iso parantola. Uusi sairaalarakennus valmistui 1954, puuparantolan tuberkuloosiosasto suljettiin 1964 potilaiden vähentymisen takia. Oulaskankaan sairaalan toiminta alkoi 1971, paikkoja oli 171 potilaalle. Tuberkuloosipaikkojen määrä väheni vuosien saatossa ja parantola lopetettiin kokonaan 1987.

Potilaat eristettiin keuhkoparantolaan pitkiksi ajoiksi tartuntariskin takia. Museossa oleva parantolan päiväohjelma kertoo konkreettisesti, mitä laajaa kuolleisuutta aiheuttaneen tuberkuloosin hoito oli: ”Velliä vuoteessa, kävelyä, aamiainen, hallissa, kahvia, maitoa ja korppua, kävelyä, hallissa, päivällinen, hallissa, illallinen ja levolle meno, täydellinen hiljaisuus kello 21.30.”

Hallihoito oli potilaiden pääasiallinen hoitomuoto aina 1960-luvulle saakka, eli potilaat makasivat vuodenajasta riippumatta ulkoparvekkeilla pitkin päivää.

Menneisyyden arkea

12 huoneeseen kerätty esineistö loihtii esiin eri aikakausien arkea: ylilääkärin työhuoneessa arvokkuus ja viranhaltijan asema on todellisuutta pelkästään kirjoituspöytää ja muhkeaa työtuolia katsoessa. Vanhojen oppikirjojen kokoelma saa hymyilemään: Sieluntieteen oppi, Lapsia toivomuksen mukaan, Leikkausosaston sairaanhoidon kirjekurssi…

50 vuotta kestänyttä synnytystoimintaa ja yli 41 000 lapsen syntymää juhlistetaan vauvalan huoneessa. Sängyt, hoitovälineet ja esimerkiksi vastasyntyneen vatsan kokoa havainnollistava pallolaatikko vihjaa äitien suuriin hetkiin ja äitiyteen ohjaamiseen.

Visalan sairaalan arkea on koottu useampaan huoneeseen hoitajien ja potilaiden asusteiden sekä hoitovälineistön muodossa. Joukkoon mahtuu paljon potilaiden käsitöitä, jotka kertovat tarinaansa pitkäaikaislaitoshoidon arjesta.

Oulaskankaalla on sen historian aikana ahkerasti talletettu lehtileikkeitä sairaalatoiminnasta ja muhkeat lehtileikekokoelmat toimivat tutkijoiden ja historiasta kiinnostuneiden lähteinä.

Tulevaisuus auki

Päivi Saari hoitaa oman työnsä ohessa sairaanhoitopiirin hallussa olevaa kokoelmaa ja on huolehtinut historiakokoelman tallentamisesta. Museon tulevaisuus ja museokiinteistön ylläpidon tulevaisuus on avoin.

– Haluaisin sairaalamuseon mukaan Finna-tietokantaan, jossa museon kokoelma olisi luetteloituna ja kaikkien löydettävissä. Kokoelma pitäisi saada talteen muuallekin kuin laatupäällikön muistitikulle, hän toteaa.

Museo on avoinna ryhmille sopimuksesta ja siellä voidaan järjestää pieniä tilaisuuksia. Heinäkuun ajan ovet ovat avoinna Oulaisten kaupungin ja kotiseutuyhdistyksen kesätyösetelillä palkattujen opiskelijoiden avulla.